Šeholi: Elektrosever je formiran na Kosovu i odgovaraće jedino Republici Kosovo, srpski zvaničnici to pokušavaju da prikriju 1foto: Printscreen/YouTube/Nova S

– Kosovska politička javnost je jučerašnji dogovor ocenila kompromisnim, ali je uputila oštre krtike premijeru Kurtiju, s obzirom da je 2015. godine upravo ovaj dogovor o energetici nazvao izdajom nacionalnih interesa od tadašnje Vlade a sada je sam potpisao upravo taj dokument iz 2013. i 2015. godine, kaže za Danas Fatmir Šeholi, direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa u Prištini, upitan za odnos kosovske javnosti prema dogovoru postignutom u Briselu između Beograda i Prištine oko energetike na severu Kosova, nakon kog će Srbi krenuti da plaćaju struju, ali je i planirano licenciranje firme Elektrosever.

Šeholi napominje da jučerašnji dogovor ne znači i dalje i potpisani sporazum, jer je juče dogovoren samo putokaz kako bi trebalo izgledati sporazum.

– Sa stanovištva Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa smatramo da je dijalog uvek potreban za prevazilaženje svih barijera. Kosovo je u velikom dobitku jer će stanovnici severa posle 23 godine početi da plaćaju struju i biti uključeni u energetski sistem države Kosovo. To je veliki uspeh drzave Kosovo, kaže naš sagovornik.

On kaže da sa druge strane Kosovo je učinilo kompromis omogućivši Srbiji da preko operatera „Elektrosever“ snabdeva i odrzava energetski sistem na severu Kosova.

– Ali jedno mora da se zna, operater Elektrosever je registrovan na Kosovu po svim regulativima države Kosovo i isključivo će polagati račune institucijama Republike Kosova. Smatram da izjave srpskih zvaničnika za cilj imaju da prikriju taj momenat pokušavajući da ublaže nezadovoljstvo srpskih građana na severu činjenicom da treba da krenu da plaćaju struju, ocenjuje Šeholi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari