Šeholi: Pobedom Kurtija očekuju se drastične reforme 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Ustavni sud Kosova proglasio je nevažećim odlučujući glas poslanika Aškalijske stranke za integraciju Etema Arifija prilikom izbora aktuelne vlade premijera Avdulaha Hotija i naložio raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u roku od četrdeset dana.

Novi izbori biće održani nakon nešto više od godinu dana od kada se prethodni put izlazilo na birališta.

Kako je izvestila agencija Beta, u odluci koja je objavljena u ponedeljak uveče navodi se da je sud jednoglasno proglasio prihvatljivom žalbu Pokreta Samoopredeljenje.

Sud je ocenio da shodno ustavu Kosova i Zakona o opštim izborima osoba osuđena pravnosnažnom sudskom presudom u poslednje tri godine ne može biti kandidat za poslanika niti steći važeći mandat u Skupštini Kosova.

Ustavni sud je presudio da odluka Skupštine Kosova od trećeg juna 2020. godine nije u skladu sa Ustavom, jer Vlada nije dobila većinu glasova svih poslanika, te da predsednik mora da raspiše izbore koji moraju biti održani najkasnije 40 dana od dana raspisivanja.

Presuda nema retroaktivno dejstvo i na osnovu principa pravne sigurnosti odluke Vlade premijera Hotija ostaju na snazi, a Vlada ostaje na funkciji do izbora nove vlade.

Fatmir Šeholi, politički analitičar iz Prištine, kaže za Danas da je Ustavni sud Kosova u ponedeljak uveče doneo odluku kojom se potvrđuje da je vlada premijera Avdulaha Hotija bila neustavna.

– Po svim istraživanjima ove izbore će ubedljivo dobiti pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija i biće to kraj jedne epohe od 20 godina vladavine koja nije donela neki boljitak društvu na Kosovu. Pobedom Kurtija očekuju se drastične reforme u svim poljima života. Kurtija čeka veliki izazov oko vizne liberalizacije, zatim velika stopa nezaposlenosti, kreiranje novog modela dijaloga sa Srbijom i mnogo toga drugog – navodi Šeholi.

On očekuje da će Kurti imati jednu manju albansku partiju u koaliciji, poput Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, te da će na taj način zajedno sa nealbanskim zajednicama imati više od 80 poslanika, kako bi birali i predsednika Kosova. Šeholi takođe očekuje da će Kurti uneti veliku svežinu i učiniti da Kosovo brzim koracima otvori vrata Evropske unije.

Novinarka portala Kossev Milica Andrić Rakić kaže da je na Kosovu bila očekivana i jedna i druga odluka i ne veruje da bi se iko iznenadio da je sud odlučio suprotno. Kada je reč o konkretnom glasu poslanika Etema Arifija, ona smatra da je tu situacija bila jasna.

– Pitanje je kako se uopšte i do sada događalo da se odobri kandidatura osobe koja je osuđivana. To nije samo slučaj Etema Arifija, dug je spisak kosovskih poslanika koji su bili osuđivani – ukazuje Andrić Rakić.

Ona podseća da je na konsultacijama koje je tamošnji Ustavni sud imao sa relevantnim institucijama, predsednica kosovske Centralne izborne komisije objasnila da oni u suštini ne mogu da zabrane kandidaturu bilo koga kome u sudskoj presudi nije naznačeno da mu se oduzima pravo kandidature.

– Dakle, sudija mora da kaže „taj i taj“ se osuđuje na tri godine zatvora i zabranjuje mu se da bude kandidat za poslanika. Ona (predsednica CIK) je rekla da je nekom ranijom odlukom Vrhovnog suda samo na taj način moguće zabraniti kandidaturu. Sada je u suštini Ustavni sud pojasnio da ko god je bio osuđen u poslednje tri godine, ne može da mu se odobri kandidatura – objašnjava Andrić Rakić.

Na pitanje da prokomentariše istraživanja javnog mnjenja po kojima lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti ubedljivo vodi, Andrić Rakić ocenjuje da su ona verovatno tačna. Ona dodaje da su to istraživanja Samoopredeljenja, ali da se pokazalo da imaju dobar tim za istraživanje javnog mnjenja na nedavnim izborima u Podujevu, gde su osvojili onoliko glasova koliko su predvideli.

– Možda su tu brojku malo „prenaduvali“, možda baš ne pređe preko 50 odsto, ali sigurno jeste blizu 50 procenata, to je izvesno. Kada je njegova vlada oborena u martu ove godine, Kurti je bio u ekspanziji što se tiče rejtinga – podseća Andrić Rakić.

Ambasada SAD: Pozivamo na poštovanje odluke

Poziv na poštovanje odluke Ustavnog suda juče je stigao i od ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Prištini, objavio je Kossev.

– Sjedinjene Države pozivaju sve stranke i institucije na Kosovu da poštuju odluke Ustavnog suda i obezbede građanima Kosova mogućnost da biraju svoje predstavnike putem slobodnih, poštenih i mirnih izbora – poručili su iz ambasade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari