Sekretarki Skupštine preporučeno da da ostavku 1Foto: FoNet/ Zoran Mrdja

Vladajuća SNS, kako saznajemo, nije zadovoljna radom Svetislave Bulajić, generalne sekretarke Skupštine.

Međutim, još uvek ne postoji jedinstven stav da li će SNS na preporuku Agencije za borbu protiv korupcije zatražiti njenu smenu zbog toga što je ona sebi isplaćivala dnevnice za prekovremeni rad.

Bulajićevoj je, kako Danas nezvanično saznaje, SNS i pre preporuke Agencije preporučio da podnese ostavku, ali je ona to odbila insistirajući da se o njoj raspravlja u plenumu, iako tada ne bi mogla da se brani i odgovara na primedbe.

Naprednjacima, s druge strane, ne odgovara da se o smeni Bulajićeve raspravlja na sednici Skupštine, jer bi tada javno isplivala cela priča o ličnom sukobu između predsednice parlamenta Maje Gojković i Bulajićeve koji tinja već izvesno vreme. Verovali su da će pitanje njene smene biti rešeno tiho i bez velike buke raspisivanjem parlamentarnih izbora, ali kako do njih, bar za sada nema, moraće da nađu neki bezbolniji način. Niko od naprednjaka juče nije želeo javno da priča na temu smene Bulajićeve. Šef Administrativnog odbora Aleksandar Martinović, koji je praktično nadređen Bulajićevoj, juče nam je pred početak sastanka sa predstavnicima venecijanske komisije rekao doslovce – „Manite Svetislavu, nije to tako važno. Važniji je ovaj sastanak koji sada imam“.

Naš list nije uspeo da dobije ni odgovor od Bulajićeve da li će podneti ostavku ili će i dalje insistirati da se o njenoj smeni raspravlja na sednici parlamenta. U njenom kabinetu nam je kratko rečeno da je na sastanku i da ne znaju koliko će on trajati.

Opozicija, međutim, smatra da je suština cele priče oko smene Bulajićeve sukob na relaciji Maja Gojković – sekretarka parlamenta. Podsećaju i da je ta njihova netrpeljivost ne tako davno isplivala javno, pred očima srpske javnosti, kada je predsednica parlamenta Bulajićevu bukvalno izbacila iz skupštinske sale besna jer joj ona na vreme nije ostavila obrađene podatke o povučenim amandmanima. „Svi smo čuli kako Maja viče – izlazi napolje i donesi mi podatke. Nemoj još jednom da me dovedeš u zabludu“, podsećaju poslanici opozicije.

Poslanici vlasti, ali i zaposleni u parlamentu, tvrde da nije samo po sredi sukob na relaciji Bulajić – Gojković, već da je sekretarka Skupštine praktično u sukobu sa svim zaposlenima u parlamentu, pa čak i poslanicima. Poslanici vlasti tvrde da je ona veoma neodgovorna i teška za saradnju, da ne poštuje dogovore i svaki put kada joj se neko obrati sa nekim zahtevom, bilo da se radi o poslaničkom klubu ili putovanju, ona nije spremna da izađe u susret.

Sagovornici Danasa tvrde i da je nakon sukoba sa Majom Gojković, Bulajićeva otišla na godišnji odmor iako joj Martinović nije potpisao rešenje za godišnji odmor, ali da se brzo vratila kada je čula da su njeni zamenici smenili šefa pisarnice koga je ona postavila. Smenila je novopostavljenog šefa i postavila svoj kadar. I kada je trebalo da se raspravlja o skupštinskom budžetu, sekretarka parlamenta ponovo je bila na bolovanju, tako da prvi put na Administrativnom odboru nije moglo da se čuje šta donosi taj budžet.

Mediji su pisali da Svetislava Bulajić kupuje skupoceni nameštaj za svoj kabinet, bez javne nabavke, da je samu sebe slala na službena putovanja i potpisivala dnevnice, upisivala sebi prekovremene sate, da je smenila načelnika odeljenja za poslove poslaničkih grupa nakon što je on upozorio da su dosijei zaposlenih nezakonito kopirani i izneti iz parlamenta.

U rešenju Agencije od 19. oktobra navodi se da je Svetislava Bulajić samu sebe u 2017. godini slala na putovanja u Istanbul, Kijev, Edinburg i Varšavu, za koja je sebi odobrila isplatu dnevnica u ukupnom iznosu od 225 evra.

Kolateralna šteta?

Poslanica Sanda Rašković Ivić kaže da je njeno lično mišljenje da je Svetislava Bulajić kolateralna šteta sukoba unutar SNS. Aleksandar Stevanović, poslanik DJB, napominje da sve ukazuje na to da postoji želja SNS da smeni sekretarku, ali da se traži način kako bi se ta smena opravdala na neki način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari