Selaković na sastanku Globalne koalicije: Srbija aktivno uključena u suzbijanje terorizma 1Foto: Ministarstvo spoljnih poslova (mfa.gov.rs)

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas u Marakešu, na Ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv Islamske države, da je Srbija aktivno uključena u suzbijanje tih pretnji terorizma, radikalizma i ekstremizma na domaćem, regionalnom i međunarodnom planu.

Selaković je rekao da se Srbija zalaže za multilateralni aspekt borbe protiv terorizma i da smatra da Ujedinjene nacije treba da budu ključni forum za međunarodnu saradnju na tom polju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

On je kazao da Srbija ispunjava sve međunarodne obaveze u kontekstu sprovođenja rezolucija Saveta bezbednosti UN, a posebno onih koje se odnose na uvođenje embarga na izvoz naoružanja, uključujući zabrane koje se odnose na nedržavne aktere, terorističke organizacije i sa njima povezane pojedince, navodi se.

„Učestvujući u multinacionalnim misijama za održavanje mira u okviru UN i EU, Srbija na konkretan način doprinosi očuvanju regionalne i globalne bezbednosti“, rekao je Selaković.

Selaković je kazao, kako se navodi, da Srbija „nesebično daje doprinos“ naporima Globalne koalicije u borbi protiv Islamske države, prevashodno kroz različite forme donacija u vojnoj opremi i municiji i učestvovanjem u obukama bezbednosnih snaga Iraka.

Naveo je da Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, pun doprinos daje i aktivnim učešćem u okviru evropskih politika u borbi protiv terorizma, i da ima razvijenu stratešku saradnju sa Europolom, piše u saopštenju.

Dodao je da su pravosudni organi Srbije okončali postupke protiv sedam lica angažovanih na stranim ratištima i da je u toku više istraga protiv lica povezanih sa terorističkim delovanjem, navodi se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari