Selaković na sastanku sa Vitaleom izrazio zadovoljstvo dijalogom Srbije i NATO 1Foto: MSP

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izrazio je danas u razgovoru sa šefom NATO Vojne kancelarije za vezu u Beogradu Tomazom Vitaleom, zadovoljstvo međusobnim razumevanjem i redovnim dijalogom Srbije i NATO.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, Selaković je poručio da je Srbija zainteresovana za unapređenje partnerske i praktične saradnje, i nastavak političkog dijaloga u svim oblastima od zajedničkog interesa.

On je podvukao da takvom partnerstvu poseban doprinos daje lični odnos predsednika Srbije Aleksandra Vučića i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, navodi se u saopštenju.

Šef srpske diplomatije zahvalio je na poziciji NATO koji poštuje vojnu neutralnost Srbije.

Sagovornici su ukazali i na to da se krajem godine navršava 15 godina od kada je Srbija postala članica NATO programa Partnerstvo za mir i izneli spremnost da se taj jubilej obeleži na odgovarajući način.

Oni su naveli i da je u toku uspešna implementacija drugog ciklusa Individualnog akcionog plana partnerstva (Individual Partnership Action Plan – IPAP) Srbije i NATO za period 2019-2021. godina.

Selaković je naglasio da Srbija podržava i visoko ceni angažovanje Međunarodnih bezbednosnih snaga Kfor na Kosovu i Metohiji u sprovođenju mandata koji je utvrđen Rezolucijom SBUN 1244, a podrazumeva obezbeđivanje stabilnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja.

Ministar je ukazao da je bezbednosna situacija na Kosovu i dalje veoma krhka, da se Srbi svakodnevno suočavaju sa bezbednosnim rizicima.

Selaković je sagovornika informisao i o stanju dijaloga Beograda i Prištine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari