Selaković sa novim ambasadorom Ukrajine: Srbija podržava sve napore koji su usmereni na pregovore 1Foto: MSP

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selakovića sastao se danas sa novim ambasadorom Ukrajine Volodimirom Tolkačem, saopšteno je iz tog ministarstva.

Poželevši dobrodošlicu i uspešan mandat ambasadoru Tolkaču, Selaković je istakao da Srbija pridaje veliki značaj razvoju ukupnih odnosa sa prijateljskom i tradicionalno bliskom Ukrajinom.

Ministar je podvukao da je naš interes da sa Ukrajinom sarađujemo u svim oblastima od zajedničkog interesa, što podrazumeva unapređenje i revitalizaciju političkog dijaloga, kao i uspostavljanje efikasnije saradnje na jačanju trgovinsko-ekonomskih odnosa, kada to situacija bude dozvolila.

Navevši da ambasador stupa na dužnost u teško vreme za Ukrajinu, šef srpske diplomatije je izrazio žaljenje zbog situacije u toj zemlji i istakao da Srbija želi da u Ukrajini što pre zavlada mir, da se izbegli i interno raseljeni vrate svojim domovima, ali i da Srbija i Ukrajina nastave razvoj bilateralne saradnje.

Selaković je ponovio da je Srbija principijelno posvećena mirnom rešavanju sporova i u tom smislu podržava sve napore koji su usmereni na pregovore.

Takođe, izrazio je spremnost da Srbija pruži svaku vrstu humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu i učestvuje u obnovi gradova u Ukrajini, kao i da je civilima izbeglim iz te zemlje obezbedila najbolje uslove, kao i prava na boravišne i radne dozvole, u skladu sa pravilima zemalja EU, ali i na višem nivou.

Ministar je posebno naglasio da je Srbija privržena poštovanju načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta država, kao jednog od osnovnih principa međunarodnog prava sadržanog u Povelji Ujedinjenih nacija, te da u tom smislu uvažava teritorijalni integritet Ukrajine.

Naveo je i da je Srbija izložena neprincipijelnom stavu jednog dela sveta kada je u pitanju jednostrano proglašena nezavisnost takozvanog Kosova i zahvalio Ukrajini na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari