Selaković sa šefom grčke diplomatije o unapređenju saradnje 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas u Atini sa šefom grčke diplomatije Nikosom Dendijasom o unapređenju saradnje dve zemlje.

Selaković je zahvalio Dendijasu „na principijelnoj i jasnoj podršci“ Grčke očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije po pitanju Kosova i na podršci u procesu evropskih integracija, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dendijas je kazao da će Grčka nastaviti da pruža podršku evropskom putu Srbije za koju je rekao da pripada evropskoj porodici, navodi se u saopštenju.

„Ove godine slavimo 200 godina nove grčke državnosti. Sa Srbijom smo uvek bili na istoj strani istorije. I danas smo uz srpski narod kako biste bili neodvojivi deo evropske porodice jer verujemo da tu pripadate“, naveo je Dendijas.

On je rekao i da Atina podržava dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Brisela i da „poziva sve strane na konstruktivan pristup“ u narednim rundama razgovora, piše u saopštenju.

Dendijas je kazao da su ekonomski odnosi dve države na visokom nivou i da će, u cilju sagledavanja potencijala za razvoj te saradnje, pomoćnik grčkog ministra za ekonomsku diplomatiju posetiti Beograd za dve nedelje.

Selaković je posle sastanka ukazao na značaj strateškog partnerstva dve zemlje, ozvaničenog 2019. godine prilikom posete predsednika Aleksandra Vučića Atini i zasedanja Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke.

„Uvereni smo da ćemo, kada se steknu epidemiološki uslovi, nastaviti sa ovom dobrom praksom i organizovati u Beogradu četvrti Visoki savet za saradnju“, kazao je Selaković.

Zahvalio je Dendijasu „na toploj dobrodošlici, iskrenim i otvorenim razgovorima, na razmeni mišljenja o temama od značaja za ceo region i za pažnju koju grčki ministar pokazuje prema regionu zapadnog Balkana“, stoji u saopštenju.

„Razgovarali smo o nekoliko važnih stvari za Srbiju i Grčku, ali i ceo region, o potrebi produbljivanja i jačanja ekonomske saradnje, o činjenici da se radujemo, ne samo svojim, nego i ekonomskim uspesima Grčke koja uspešno izlazi iz ekonomske krize i koja je opet u prilici da se putem investicija vraća na srpsko tržište“, naveo je šef srpske diplomatije.

Dodao je da odnosi Grčke i Srbije nisu samo odnosi dve države, i da je mnogo toga zajedničkog što dele kroz istoriju.

„Kao što je rekao moj kolega, uvek smo bili na istoj strani istorije, borili smo se za isti sistem vrednosti, borili smo se da sačuvamo suvereno pravo naših naroda da odlučuju o svojoj budućnosti. Uveren sam da ćemo tu dobru tradiciju aktivno održavati i u budućnosti“, rekao je Selaković.

Na sastanku je, prema rečima Selakovića, postignuta saglasnost da robna razmena mora da bude povećana. Naveo je da je ona u prvih osam meseci ove godine bila nešto veća od 395 miliona evra i da će, ako bude nastavljen sadašnji trend, premašiti prošlu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari