Selaković se sastao sa ministrom spoljnih poslova Jordana 1Foto: Beta/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/MO

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas u Amanu sa ministrom spoljnih poslova Jordana Ajmanom Safadijem, sa kojim je dogovorio da dva ministarstva u najskorijem roku pripreme za zaključivanje nekoliko sporazuma.

Selaković je posle sastanka rekao da je njegov dolazak u Aman prva poseta šefa srpske diplomatije Jordanu posle više od tri decenije, a da je razgovor sa jordanskim kolegom protekao u izuzetno dobroj atmosferi.

“Bili smo veoma praktični, našim timovima smo dali konkretne zadatke koji moraju da dovedu do konkretnih rezultata”, kazao je ministar Selaković, i izrazio uverenje da ćemo posle susreta predsednika Aleksandra Vučića i jordanskog kralja Abdulaha Drugog biti u prilici da znatno brže i kvalitetnije unapređujemo odnose.

Precizirao je da je dogovoreno da dva ministarstva u najskorijem roku pripreme za zaključivanje sporazume o zaštiti i promociji investicija, o zabrani dvostrukog oporezivanja i o ukidanju viza za diplomatske i službene pasoše, što će biti prvi korak ka trajnom ukidanja viza između naše dve zemlje, kao i zaključivanje sporazuma o aviosaobraćaju, odnosno o aviouslugama.

Prema njegovim rečima, u razgovoru sa jordanskim kolegom konstatovano je da je potrebno obnoviti rad Mešovitog komiteta za ekonomsku i trgovinsku saradnju između Srbije i Jordana, koji se poslednji put sastao 1987. godine.

“Mi smo u komunikaciji naše dve biznis zajednice imali pauzu od 34 godine, bilo je nekih susreta na marginama, ali zvaničnih poseta nije bilo više od tri decenije”, rekao je šef srpske diplomatije.

Selaković se danas sastao i sa predsednikom Senata Fajsalom Al-Fajezom i preneo da su delegaciju Srbije sagovornici u Jordanu molili da čuju našu poziciju i informacije od nas.

“To znači da se sa njima nije komuniciralo na odgovarajući način u dugom periodu i postavlja se pitanje da li bi njihova pozicija po nekim za nas nacionalnim pitanjima od vitalne važnosti, kao što je pitanje Kosova i Metohije, bila baš takva da smo ovde imali ambasadu i stalno diplomatsko prisustvo naših ljudi koji bi mogli da objasne koje su naše pozicije”, rekao je Selaković.

Preneo je da su na sastanku konstatovali da je potrebno da što pre dođe do razmene poseta na najvišem nivou i da je predsednik Senata izazio želju da poseti Beograd.

Selaković je rekao da postoji veliko interesovanje za uspostavljanje saradnje u oblasti obrazovanja, kulture, omladine i sporta, kao i turizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari