Selaković: Srbija i Rumunija opredeljene za produbljivanje saradnje 1Foto: Ministarstvo spoljnih poslova (mfa.gov.rs)

Srbija i Rumunija opredeljene su za produbljivanje saradnje i za proširenje dijaloga u svim oblastima koje su od značaja za dve zemlje, rekao je danas ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković na sastanku sa rumunskim kolegom Bogdanom Lućijanom Aureskuom u Bukureštu.

Selaković je zahvalio Rumuniji na podršci evropskim integracijama Srbije i teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, saopšteno je iz Ministarstva spoljih poslova Srbije.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka, naveo je da su razgovarali o unapređenju bilateralne saradnje i potvrdili odnos tradicionalnog prijateljstva, bliskosti, solidarnosti i razumevanja naša dva naroda.

„Pokazali smo opredeljenost da kroz dalje aktivnosti naša dva ministarstva učinimo da naši odnosi u budućnosti budu što bolji i što sadržajniji. Uveren sam da je danas iz Bukurešta upućena snažna politička poruka da su Srbija i Rumunija opredeljene za produbljivanje saradnje i za proširenje dijaloga u svim oblastima koje su od značaja za naše dve zemlje“, rekao je šef srpske diplomatije.

Naveo je da je na sastanku zajednički naglašeno opredeljenje Srbije i Rumunije da učine sve što je u njihovoj moći da se stabilnost i mir očuvaju, piše u saopštenju.

Šef srpske diplomatije je naglasio da Srbija posvećuje veliku pažnju pravima pripadnika nacionalnih manjina u Srbiji i da ih doživljava kao važan most i spojnicu između matičnih država i manjine i same Srbije.

„Ono što obogaćuje odnose Srbije i Rumunije jesu i pripadnici rumunske nacionalne manjine koja živi u Srbiji i srpske nacionalne manjine koja živi na teritoriji Rumunije. Kao država smo posvećeni ispunjenju svih pravnih i institucionalnih standarda koji se odnose na poštovanje ljudskih i manjinskih prava“, rekao je ministar Selaković.

Prema njegovim rečima, danas su u Bukureštu potpisana dva značajna sporazuma između dve vlade, Sporazum o saradnji u oblasti obrazovanja, nauke, kulture, medija, omladine i sporta i  Sporazum o ustupanju zgrade „Lućafarul“ u Vršcu Rumuniji.

Na sastanku je, rekao je, bilo reči i o daljem energetskom i infrastrukturnom povezivanju Srbije i Rumunije. Naveo je i da su se Rumunija i Srbija u pandemiji korona virusa pokazale kao pravi prijatelji, napomenuvši međusobne donacije vakcina, lekova i kiseonika.

Lućijan Auresku izrazio je zadovoljstvo sveobuhvatnim dijalogom Rumunije i Srbije, istakavši da je uveren da će takav dijalog omogućiti da se ostvare zajednički ciljevi dve države.

Kazao da je Srbija značaj partner Rumunije u regionu, da je sa srpskim kolegom posebno razgovarao o ekonomskoj saradnji, iznevši podatke da je prošle godine razmena bila skoro dve milijarde evra, a da je prema podacima za ovu godinu u porastu.

Auresku je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem dva važna  sporazuma.

Takođe, naveo je da je razgovarano o prekograničnoj saradnji, saradnji u oblasti energetike, situaciji na Zapadnom Balkanu, ali i efektima koje ostavlja ruski napad na Ukrajinu u svim oblastima, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari