Selaković: Srbiji su izuzetno važni stabilnost BiH i dobrosusedski odnosi 1Foto: MSP

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas u Sarajevu da je za Srbiju izuzetno važna stabilnost Bosne i Hercegovine.

On je posle sastanka sa ministarskom spoljnih poslova BiH Biserom Turković rekao da su značajni dobrosusedski odnosi između Srbije i BiH, naglašavajući da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH.

„Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, njenu strukturu vlasti na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma, znajući da je to često tema sarajevskih političkih foruma, i van Sarajeva, u regiji, Evropi i svetu, zna biti kompleksna i komplikovana struktura“, istakao je Selaković.

On je naglasio da je Srbija zainteresovana za stabilnost i mir u regionu i poštovaće svaki dogovor koji bude postojao izmedju oba entiteta i sva tri konstitutivna naroda.

Ministar je rekao da Srbija podjednako želi da sarađuje sa Federacijom BiH, s Republikom Srpskom i sa vlastima na državnom nivou BIH.

„Moj dolazak u Sarajevo je potvrda za intenziviranjem našeg političkog dijaloga. Sada se vodi na nivou ministara spoljnih poslova, ali moguće je nastaviti na nivou Vlade Srbije i Saveta ministara BiH kroz zajedničke sjednice, bilateralne političke konsultacije koje se nisu održavale od 2019. godine“, kazao je Selaković.

Prema njegovim rečima, odnosi Srbije i BiH se se odvijaju ne samo kao bilateralni, već i na trilateralnom nivou, kao što je to slučaj s Turskom.

„Od zajedničkog interesa za Srbiju i BiH je da od maja ove godine počne u punom kapacitetu funkcionanisanje našeg zajedničkog trgovinskog predstavništva u Istanbulu“, kazao je Selaković.

On je dalje kazao da je saradnja Srbije i BiH naročito dobra na polju ekonomije i da su dve zemlje veliki spoljnotrgovinski partneri, što potvrdjuje podatak da je trgovinska razmena tokom pandemije korona virusa iznosila milijardu i 740 miliona evra.

Naveo je da je zabeležen pad izvoza za 12 posto, ali se održao na nivou, dodavši da se saradnja ogleda i kroz investicije i da je Srbija na trećem mestu država koje su investirale u BiH.

„Drago mi je da smo i jedni i drugi zajedno ušli u Kovaks program, platili i nismo dobili ništa – to je odlična prilika da stanemo zajedno, uprkos svim razlikama u nekim pitanjima, i kažemo Briselu – mi smo zemlje koje smo na evropskom putu, koji je trnovit, zahteva mnogo promena, ali i u našim, kao i u vašim zemljama, žive ljudi“, istakao je Selaković.

Prema njegovim rečima, to je prilika da se pokaže da dve zemlje mogu biti jedinstvene, kao i povod da se skrate granične procedure, da redovi kamiona budu kraći i da izvoz proizvoda košta značajno manje.

„I izgradnja zajedničkog autoputa je primer volje za dobrom saradnjom“, naglasio je srpski šef diplomatije.

Selaković je dodao da je s ministarkom Turković razgovarao i sudskim procesima, zajedničkom ulaganju u izgradnju hidroelektrane na Drini, kao i o „slučajevima koji su izazvali ozbiljno nezadovoljstvo u srpskoj i bošnjačkoj javnosti“.

„Bilo bi dobro, mada znam da je nemoguće, kada su ovakve stvari u pitanju, da pokušamo da ih ne politizujemo. Kada je reč o zajedničkim ulaganjima, to je nešto što svima treba da donese energije, novca, zaštitu životne sredine“, kazao je Selaković.

Predložio je da češće bude sastanaka radnih grupa o državnoj granici, nestalim licima, sukcesiji i ostalim nerešenim pitanjima BiH i Srbije.

Ministarka spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković izjavila je da njen današnji sastanak sa Selakovićem pokazuje opredeljenje za unapređenje odnosa.

„Želim pozdraviti odluku Vlade Srbije za otvaranje konzulata (BIH) u (Novom) Pazaru, što je korak ka razvijanju naše dobrosusedske saradnje“, kazala je Turković.

„Interes obe zemlje je da gradimo odnose i radimo na povezivanju regiona. Smatramo da je važno da organizujemo zajedničke sednice Vlade Srbije i Saveta ministara BiH“, kazala je Turković.

Govoreći o izgradnji hidroelektrane na Drini, navela je da će odluku o tome doneti država BiH.

„Kada je najavljena izgradnja HE, smatramo da je to nadležnost BiH, ne isključujemo stavove entiteta, ali država ulazi u medjunarodne ugovore i odnose. Ugovorni odnosi su dobri, imamo preko 85 potpisanih sporazuma iz raznih oblasti“, kazala je ona.

Po njenim rečima, bitni su i izgradnja autoputa Sarajevo-Beograd i „revitalizacija železničkog saobraćaja“ izmedju BiH i Srbije.

„Naše opredelenje je jačanje saradnja regiona, pod okriljem Berlinskog procesa“, istakla je Turković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari