Selaković u Kairu: Ima prostora za unapređenje ekonomske saradnje 1Nikola Selaković Foto: Beta/ Milan Obradović

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković ocenio je danas u Kairu na sastanku sa egipatskim kolegom Samehom Hasanom Šukrijem da dve države imaju tradicionalno dobre odnose, ali da postoji veliki prostor za unapređenje bilateralne saradnje na brojnim poljima, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Na konferenciji za novinare posle sastanka, Selaković je rekao da je postignuta saglasnost o tome da tradicionalno dobri odnosi Srbije i Egipta počivaju na čvrstim istorijskim sponama, i da su u prošlosti bili odlični, posebno u vreme predsednika Nasera i Tita, kada su u okviru Pokreta nesvrstanih Jugoslavija i Egipat sarađivali u korist čitavog nezavisnog i slobodnog sveta, navodi se u saopštenju.

„Međutim, ono što činimo danas ne odražava se na našu istoriju, već na našu budućnost. Razgovarali smo upravo o tome – o unapređenju naših bilateralnih veza, kako na političkom nivou, tako i u sferi ekonomije“, rekao je Selaković.

Selaković je konstatovao da su dve zemlje ove godine imale čestu razmenu poseta na visokom nivou što je bila prilika da se sumira šta je uređeno i da se prave planovi za budućnost.

Rekao je da su na sastanku razgovarali i o regionalnim pitanjima, situaciji na Balkanu, na Bliskom Istoku, ali uz poseban naglasak na ekonomskoj saradnji.

Dvojica ministara razgovarala su o mogućnosti da se do kraja godine organizuje sednica Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju zato što, kako su konstatovali, postoji prostor za unapređenje saradnje u oblastima kao što su poljoprivreda, turizam, telekomunikacije, energetika, zdravstvo.

Informisao je svog egipatskog kolegu o tome da je Egipat sve popularnija turistička destinacija za građane Srbije i rekao da prema podacima u prvih sedam meseci ove godine, prema broju stanovnika Srbija predstavlja najveću turističku naciju u Egiptu.

„Više od 140.000 srpskih turista posetilo je vašu zemlju“, rekao je Selaković.

Selaković je ukazao da će Srbija ponovo biti mesto gde će se u oktobru okupiti sve zemlje osnivači i zemlje članice Pokreta nesvrstanih i rekao da će za Srbiju biti čast da ugosti egipatskog predsednika Abdela Fataha Al Sisija u Beogradu.

Ministar inostranih poslova Egipta Sameh Hasan Šukri rekao je da je predsednik Al Sisi zahvalan na pozivu da učestvuje na skupu povodom 60. godišnjice prve Konferencije Pokreta nesvrstanih, u oktobru u Beogradu.

„Razgovarali smo i o uspostavljanju mehanizama koji će biti na korist dva naroda i saglasni smo po mnogim pitanjima u međunarodnoj politici. Planiramo da nastavimo našu saradnju na različitim nivoima i da radimo na produbljivanju u raznim oblastima, naročito ekonomiji“, kazao je Šukri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari