Selaković: UN ključne za zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/DS

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković poručio je u razgovoru sa pomoćnikom generalnog sekretara UN za Evropu, Centralnu Aziju i Amerike Miroslavom Jenčom, u Beogradu, da Srbija smatra UN najznačajnijom međunarodnom organizacijom koja je od posebne važnosti za zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

Kako je danas saopštilo resorno ministarstvo Selaković je podvukao da se Srbija dosledno zalaže za poštovanje principa međunarodnog prava i pravno obavezujuće rezolucije SB UN 1244.

On je rekao da je prisustvo i delovanje UNMIК na Kosovu od ključnog značaja za Srbiju, budući da je okvir UN, zasnovan na ovoj rezoluciji, garant statusne neutralnosti međunarodnog prisustva u Pokrajini, navodi se u saopštenju.

Selaković je sagovornika informisao i o sve učestalijim napadima na Srbe, njihovu imovinu, napadima na srpsko istorijsko, kulturno i versko nasleđe i na druge brojne incidente čiji je neposredni svedok i sam UNMIК.

On je rekao i da Srbija očekuje da se UNMIК intenzivnije posveti pitanju povratka interno raseljenih lica, ukazujući da je Kosovo područje sa najnižom stopom povratka raseljenih na svetu.

U osvrtu na dijalog Beograda i Prištine Selaković je rekao da je Srbija opredeljena i sve vreme posvećena dijalogu u cilju nalaženja obostrano prihvatljivog rešenja, ali da sa druge strane nije ista situacija. On je podsetio da Priština više od osam godina odbija da primeni formiranje Zajednice srpskih opština na šta se obavezala Briselskim sporazumom.

Ministar je ponovio da je članstvo u EU strateško opredelenje Srbije i izrazio nadu da će se pregovaračka dinamika ubrzati.

On je rekao i da Srbija aktivno pruža doprinos svetskom miru i bezbednosti učešćem u multinacionalnim operacijama UN i EU, napominjući da je u ovim misijama do sada ukupno bilo raspoređeno 4.024 pripadnika Vojske Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari