Seljimi: Nekulturno i nesportsko ponašanje Srbije 1Foto: FoNet MSP

Predstavnici srpske vlasti nisu juče želeli da za Danas komentarišu preporuku zvaničnog Beograda da napuste pobedničko postolje na Olimpijskim igrama, ukoliko se na njemu nađu zajedno sa sportistima koji predstavljaju Kosovo, kao i da se „ne susreću i ne intimiziraju“ sa kosovskim predstavnicima.

Takvu instrukciju saopštio je, podsetimo, ministar sporta Vanja Udovičić. S druge strane, bivši ministar spoljnih poslova Kosova Petrit Seljimi kaže za Danas da je ponašanje Srbije „nesportsko, nekulturno, a pomalo i glupo“.
Komentarišući potez zvaničnog Beograda, Bojan Pajtić, predsednik Demokratske stranke, kaže za naš list da „već letimičan pogled na discipline u kojima učestvuju naši i njihovi reprezentativci dovoljan je da se shvati da se takva situacija neće dogoditi“.

– Ta izjava je data da bi se dizala tenzija i politički profitiralo na mržnji, smatra Pajtić.
Borko Stefanović, lider Levice Srbije i bivši šef tima Beograda za pregovore s Prištinom, navodi za Danas da se radi o „licemerju vlasti koja se često viđa sa predstavnicima Kosova“.
– Napuštanje postolja je najgora opcija. Treba ih sportski pobediti, a ne bežati sa postolja dok predstavnici režima sede sa kosovskim predstavnicima u svečanim ložama, ističe Stefanović.
Dušan Janjić, predsednik Aktivne Srbije, kaže za Danas da je uživo slušao ministra Udovičića i da je „bilo jasno da ni samom ministru nije jasno kakva je to preporuka“.

– Vlada Srbije je, naprosto, morala nešto da kaže na tu temu, odnosno da još jednom poruči kako ne priznaje nezavisnost Kosova, a onda je prepustila samim sportistima da odluče kako će postupiti. Mogućnost da se sportisti Srbije nađu na pobedničkom postolju sa predstavnicima Kosova ovoga puta je minimalna, imajući u vidu mali broj takmičara Kosova, ali zvanični Beograd treba da prihvati novu realnost i da se ponaša u skladu s Briselskim sporazumom. Najnovijom preporukom je zapravo prekršen Briselski sporazum, jer se navođenje imena Kosova sa zvezdicom odnosi samo na regionalne skupove, a ne i na takmičenja poput Olimpijskih igara i Kosovu je omogućeno briselskim dogovorima da se učlanjuje u međunarodne organizacije, uključujući sportske saveze. Dakle, Vlada Srbije ne može da zabrani Međunarodnom olimpijskom komitetu da intonira himnu i podiže zastavu Kosova, naglašava Janjić.

Bečka utakmica

U avgustu prošle godine pojedini srpski zvaničnici igrali su u fudbalskom meču u kojem su se nadmetali tim EU i tim Budućih članica, odigranom u okviru samita o Zapadnom Balkanu u Beču. Tom prilikom za tim Budućih članica branio je ministar Aleksandar Antić, a deo iste ekipe bio je i tadašnji šef kosovske diplomatije, a sadašnji predsednik Kosova Hašim Tači, dok se u ulozi sudije našao šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari