"Sergej Trifunović nije nacionalista" 1Foto: FoNet Aleksandar Levajkovic

Sergej Trifunović, predsednik Pokreta slobodnih građana, nije nacionalista, niti je izrazio ikada negativna osećanja prema Srbima sa Kosova – ocenjuje za Danas Petar Miletić, član Predsedništva PSG, komentarišući za Danas tek okončanu posetu lidera te političke organizacije Kosovu.

Miletić je odgovorio na pitanje Danasa o antagonizmu u Trifunovićevim stavovima i odnosu prema javnosti, kada je reč o ovoj temi – kakav je njegov stav prema kosovskom problemu, ratnoj prošlosti i načinu na koji nastupa u javnosti u vezi sa ključnim državnim pitanjima i visokoj politici – rešenju kosovskog problema.

– Mi u Pokretu slobodnih građana svesni smo da naš predsednik ne koristi termine koje bi trebalo, kada javno govori. To, međutim, prepuštamo njegovoj umetničkoj slobodi i jasno nam je da to ne odražava na pravi način njegov pogled na društvo. Dakle, ja garantujem da on nije nacionalista. Takođe, ne želim ni da komentarišem tabloide i njihov način na koji su oni izvestili o našoj poseti Kosovu, u smislu toga da je vređao Srbe, odnosno ratne veterane. On to, jednostavno nije radio, bio sam sa njim sve vreme i pouzdano to znam – ističe Miletić za naš list.

Tokom posete funkcionera PSG Kosovu, pre dva dana, tabloidi kao i režimski mediji izvestili su da je ovaj glumac izvređao „srpske ratnike i veterane“, ističući u prvi plan, kao što je i, inače, običaj za te medije, Trifunovićevo navodno izdajstvo nacionalnih interesa. Takođe, izvesno je da je kontroverzni lider PSG, u javnosti prepoznat uveliko kao nacionalista, koji javno vređa kosovske Albance i njihove predstavnike.

Prema rečima člana Predsedništva PSG, Danasovog sagovornika, nijedno od ta dva tumačenja u javnosti nije istinito.

– PSG je na političkom stanovištu borbe za običnog čoveka. Mi se borimo da Srbi na Kosovu dobiju svoja osnovna prava na normalan život u okvirima kosovskog Ustava i zakona koji tamo važe. Na Kosovu smo se sreli i sa Srbima i sa Albancima, tri dana smo bili tamo… Pričali smo najviše sa običnim ljudima i onome što ih najviše muči. Poseban fokus smo stavili na Srbe koji žive južno od Ibra jer shvatamo da su oni u najgorem položaju, kada je reč o politici koju vodi Beograd, odnosno vlast Aleksandra Vučića. Posetili smo manastire i crkve, koji su jako važni na Kosovu, ne samo vernicima, već i ateistima, jer su ostali jedino utočište za Srbe. Znate, prava Srba na Kosovu se ne poštuju i mi se zalažemo da se to promeni – ističe Petar Miletić za naš list.

On zaključuje da aktuelna vlast manipuliše Srbima na Kosovu i da se tome mora, kako kaže, stati na put, braneći stanovišta lidera organizacije kojoj pripada, nerazumevanjem kao i, kako kaže, njegovim, ponekada ishitrenim govorom koji ostavlja prostora za različita tumačenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari