Server: SAD će vršiti pritisak da sporazum između Kosova i Srbije bude postignut do septembra 1Danijel Server Foto: FoNet/Aleksandar-Levajković

Američki stručnjak za Balkan Danijel Server izjavio je da će Sjedinjene Američke Države vršiti veliki pritisak da sporazum između Kosova i Srbije bude postignut do septembra.

Server je predvideo „paljenje motora“ u nastojanju da se postigne brzi dogovor uoči američkih predsedničkih izbora, prenosi Koha. „Amerikanci će vršiti veliki pritisak da se sporazum postigne do septembra, tako da predsednik Donald Tramp može održati ceremoniju u ružičnjaku Bele kuće, kao što je obećao predsednicima Tačiju i Vučiću“, kazao je Server.

Prema njegovim rečima, ako je Tači spreman da deo teritorije sa srpskom većinom preda Srbiji, to bi moglo da se dogodi. Govoreći o novoj kosovskoj vladi, Server je istakao da smatra da ona na čelu sa premijerom Avdulahom Hotijem neće moći da se nametne u dijalogu, već će predsednik Kosova biti glavni akter.

„Ako vlada želi ulogu u dijalogu, mora da deluje unapred. Na primer, može da predloži skupštinsku rezoluciju kojom se protivi bilo kojoj razmeni teritorije, osim manjih prilagođavanja granica potrebnih tokom demarkacije, a može da se izjasni i o zahtevu za uzajamnošću – šta god Srbija preduzme, Kosovo mora da ima jednak odgovor“, naveo je Server.

On je ukazao da sadašnja vlada ima krhku većinu i dodao da trenutno ni Hoti ni Tači nemaju podršku većine poslanika u Skupštini Kosova. „Ko god da vodi dijalog sa Beogradom da bi dobio podršku mora se zalagati za najmanje dve trećine glasova poslanika, a ni Hoti ni Tači sada je nemaju. Ako žele dobar posao, moraju to da zatraže. Jedino jedinstvo spašava Srbe, samo jedinstvo spašava Kosovare“, poručio je Server, prenosi Kosovo onlajn.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ukidanjem mera vlade u Prištini otvoren prostor za dijalog sa Kosovo. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari