Šešeljeva provokacija može izazvati "varnice" 1Foto: FoNet/ SRS

Svaki verbalni incident može da dodatno ugrozi i onako „krhke“ odnose Srbije i Hrvatske, ocenjuju sagovornici Danasa iz Beograda i Zagreba…

… upitani kako komentarišu pitanje koje je potpredsednik Srpske radikalne stranke i sin lidera SRS Aleksandar Šešelj uputio na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope šefici hrvatske diplomatije Mariji Pejčinović Burić: „Kada će Hrvatska vratiti otetu teritoriju Republike Srpske Krajine ljudima koji su bili prinuđeni da pobegnu od ustaškog noža“. Provokacija „u režiji“ Šešeljevog sina dogodila se tokom junskog zasedanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu, kojoj je on prisustvovao kao deo delegacije Narodne skupštine Srbije.

Aleksandar Šešelj je, kako prenose mediji, zatražio reč nakon uvodnih izlaganja hrvatske ministarke i u svom govoru rekao da su „Hrvati tokom operacije „Oluja“ okupirali srpsku teritoriju, ubili oko 1.000 i proterali gotovo pola miliona Srba“.

Nikola Burazer, programski direktor Centra savremene politike, kaže za Danas da su odnosi između Srbije i Hrvatske toliko zategnuti da varnice poput navedene „zaista mogu naštetiti odnosima dve zemlje, čak i ako iza njih ne stoje vladini predstavnici“.

– To smo već videli prilikom posete delegacije hrvatskog sabora Beogradu, kada je stariji Šešelj izazvao incident. Nažalost, različitih Šešelja i provokacija će uvek biti, ali mnogo je važnije da se dve vlade od njih ograde i da im se ne pridaje veći značaj od onog koji zaslužuju. U suprotnom će dve zemlje i dva naroda zauvek biti taoci ekstremista, provokatora i onih kojima je u interesu da se odnosi dve zemlje što više pogoršaju, budući da je materijal za svađe, sukobe u uvrede uvek tu, konstatuje Burazer.

Marijana Mirt, dopredsednica Udruge slobodarskih aktivista iz Zagreba, smatra da ponašanje Šešeljevog sina „samo kazališna predstava kako bi se politička kasta mirno održala na vlasti i uživala u svojim beneficijama“.

– Potenciranje „nacionalnog neprijatelja“ je najbolje sredstvo za ispiranje uma naivnog glasačkog tijela, ističe Mirt za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari