Šesti protest „Užice protiv nasilja“: Ako vlast ne ispuni zahteve, blokiraćemo puteve 1Foto: N. Kovačević

 

Na šestom protestu „Užice protiv nasilja“ pročitani su zahtevi sa građanskih okupljanja „Srbija protiv nasilja“, ponovo je zatražena smena gradskog većnika Vladimira Sinđelića i najavljena mogućnost blokada saobraćajnica.

Zbog jake kiše, samo najuporniji Užičani su se večaras okupili ispred Skupštine grada, a zahteve je pročitala aktivistkinja i inženjerka poljoprivrede Jelena Prokić.

„Nasilje u Srbiji mora da stane, a da bi se to desilo Srbija mora da stane. Ukoliko se ne ispune zahtevi, počećemo sa blokadama širom zemlje, pa i u Užicu“, rekla je Jelena Prokić.

Ona je navela da „vlast, već šest sedmica, ignoriše zahteve građana“.

Šesti protest „Užice protiv nasilja“: Ako vlast ne ispuni zahteve, blokiraćemo puteve 2
Jelena Prokić/Foto: N. Kovačević

Podsetila je na to da učesnici protesta zahtevaju hitno zaustavljanje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi.

Takođe, istakla je da se traži smena članova Saveta REM-a, gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti i krše novinarski kodeks, kao i smena rukovodstva RTS-a i hitno ukidanje rijaliti programa kojima se promovišu nasilje i nemoral.

Zahteva se, dodala je, smena ministra policije Bratislava Gašića i šefa BIA Aleksandra Vulina i rekla da „zamena za ministra prosvete Branka Ružića, koji je podoneo ostavku, nije adekvatna“.

Šesti protest „Užice protiv nasilja“: Ako vlast ne ispuni zahteve, blokiraćemo puteve 3
Foto: N. Kovačević

Navodeći da je Ružićeva ostavka „dokaz da vlast priznaje samo pritiske građana“, poručila je da je „potrebno istrajati sa pristiscima, dok se ne ispune svi zahtevi“.

Pored podrške zahteva sa protesta „Srbija protiv nasilja“, učesnici užičkog okupljanja su ponovo zatražili smenu Vladimira Sinđelića (SNS), člana Gradskog veća Užica.

Za njega je rečeno da je, uoči kontramitinga SNS, 26. maja u Beogradu, vršio pritisak na direktore škola, javnih preduzeća i ustanova u gradu da obezbede zahtevani broj zaposlenih koji će prisustvovati tom mitingu.

Protest je protekao mirno, bez vidljivog prisustva policije, a zbog jake kiše izostala je protestna šetnja.

Do konačne pobede 

„Moramo da istrajemo do pobede i ona mora da bude konačna, da uradimo ono što nismo uradili 6. oktobra 2000. godine“, poručila je Jelena Prokić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari