Sever Kosova i dalje blokiran, Kosovska policija demantovala zauzimanje Gazivoda 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Pripadnici albanskih specijalnih jedinica Rosu upali su pod punim naoružanjem i blindiranim vozilima u objekat velike brane na jezeru Gazivode, javila je Radio televizija Srbije.

U vesti se navodi da su pripadnici Rosu sa dugim cevima i oklopnim vozilima tamo zatekli čuvara koji meri nivo vode, isterali ga sa objekta i poskidali srpske zastave koje se tamo nalaze.

Prema poslednjim informacijama pripadnici Rosu se nalaze i dalje na objektu kod velike brane na Gazivodama, koji su nasilno i protivpravno zauzeli, dodaje se.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković obavestio je specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da su specijalne jedinice kosovske polciije Rosu protivpravno upale na Gazovode.

Prema poslednjim informacijama na putu Mitrovica – Zubin Potok, prema punktu Brnjak, došlo je do velikog pokreta policijskih snaga, javlja dopisnik RTS-a.

Inače, sever Kosmeta je i dalje blokiran što od strane policije, što od strane građana koji su naviše lokacija kamionima i drugim vozilima postavili barikade, javlja dopisnik RTS-a.

Prva barikada je postavljena u mestu Rudare iz pravca Prištine prema Raški. Do punkta Jarinje postavljeno je više barikada.

Preko administrativnih punktova Jarenje i Brnjak ne može se i dalje ni peške ni automobilima. Saobraćaj je zatvoren na glavnim putin pravcima, a kretanje je moguće jedino sporednim putevima.

Oni koji iz pravca centralne Srbije dolaze na Kosovo i Metohiju mogu jedino da pređu preko punkta Merdare i južnije od njega, javlja dopisnik RTS-a.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je Srbima na Kosovu da Beograd nastavlja svim pravnim sredstvima borbu za mir i bolji život, i da neće biti „predaje“.

Vučić je na Instagramu napisao da je poruka svima drugima da formiraju Zajednicu srpskih opština (ZSO) i da se ponašaju u skladu sa potpisanim sporazumima i međunarodnim pravom.

„Nema i neće biti predaje, to je odluka Srbije i moja poruka našem narodu na Kosovu i Metohiji, koji je ponovo nateran da na barikadama brani svoja ognjišta“, napisao je on.

Kosovska policija demantovala je zauzimanje Gazivoda.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da „EU neće tolerisati napade na Euleks na Kosovu“ kao ni nasilje i krivična dela na severu i pozvao kosovske Srbe da odmah uklone barikade.

Premijer Kosova Aljbin Kurti kazao je da sa rešenim pitanjem registarskih tablica i odloženim izborima, „kriminalne bande na severu Kosova nemaju ni najmanji izgovor za barikade i nasilne napade na kosovsku policiju“, prenosi N1.

Ono što (kosovski premijer Aljbin) Kurti vidi kao pretnju jesu naši konstantni pozivi na mir i stabilnost, pozivi na otvoren i iskren dijalog, kao i potpunu implementaciju svakog sporazuma postignutog između Beograda i Prištine, napisala je danas na Tviteru premijerka Srbije Ana Brnabić.

Nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost obratio se i Aleksandar Vučić, koji se uključio u Dnevnik RTS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari