Generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer poručio je juče u Ohridu da je od „suštinske važnosti“ za bezbednost regiona da se što pre nađe pravo rešenje za status Kosova i da sve strane treba da pokažu uzdržanost i fleksibilnost.
– Niko ne bi trebalo da gaji iluzije da nasiljem može promeniti situaciju.

Generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer poručio je juče u Ohridu da je od „suštinske važnosti“ za bezbednost regiona da se što pre nađe pravo rešenje za status Kosova i da sve strane treba da pokažu uzdržanost i fleksibilnost.
– Niko ne bi trebalo da gaji iluzije da nasiljem može promeniti situaciju. Od suštinskog značaja je da nema nepotrebnog odlaganja procesa za nalaženje pravog rešenja za status Kosova. Sve strane koje su uključene u proces moraju da pokažu uzdržanost i političku fleksibilnost – rekao je Shefer na Bezbednosnom forumu Alijanse Evroatlantskog političkog saveta, koji je prekjuče počeo u Ohridu i okupio ministre spoljnih poslova i istaknute diplomate iz pedesetak zemalja.
Na pitanje novinara da li NATO na Kosovu garantuje bezbednost pre svega nealbancima, Shefer je naveo da „Kosovo nije u mandatu alijanse već je u nadležnosti Saveta bezbednosti UN“.
– Mi tamo imamo 16.000 pripadnika KFOR koji se brinu za bezbednost i većinskog i manjinskih naroda – rekao je Shefer.
On nije želeo da odgovori na pitanje ima li NATO rezervni plan ukoliko eskalira stanje na Kosovu.
– Kada bude pronađeno pravilno rešenje, tamo neće biti potrebe za snagama KFOR – rekao je.
Prema njegovim rečima, odlaganje rešenja budućeg statusa Kosova će usporiti pridruženje balkanskih zemalja EU.
– Najveći problem koji u ovom trenutku pogađa region je Kosovo. Razvoj regiona i evroatlantske integracije biće usporeni ukoliko ne nađemo rešenje za status Kosova – izjavio je De Hop Shefer.
On je rekao da plan NATO da sledeće godine pozove Makedoniju, Hrvatsku i Albaniju da se priključe alijansi ne zavisi od rešenja kosovskog pitanja. Ali – ocenio je – Kosovo ostaje „karika koja nedostaje“, koja bi mogla onemogućiti priključenje balkanskih zemalja EU.
Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je na skupu u Ohridu da Beograd mora imati uticaj na to kako će biti rešen budući status Kosova. Jeremić je kazao da je za Srbju neprihvatljiv plan o nadgledanoj nezavisnosti Kosova specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija.
– Glas srpske vlade bi trebalo saslušati – ocenio je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari