Šib: Na sastanku lidera Zapadnog Balkana u Berlinu jedna od tema i dijalog o Kosovu 1Tomas Šib Foto: FoNet/ Kabinet ministra za inovacije i tehnologije

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je danas da će na najavljenom sastanku političkih lidera Zapadnog Balkana u Berlinu, na inicijativu Nemačke i Francuske, jedna od tema biti dijalog Beograda i Prištine.

Povodom najave u medijima da bi 29. aprila u Berlinu na poziv Nemačke i Francuske trebalo da se sastanu predsednici i premijeri Srbije i Kosova ali i drugi balkanski lideri radi „neformalne razmene ideja“, Šib je za televiziju N1 rekao da je već duže vreme u planu taj sastanak na kojem će, između ostalog, učestvovati predsednici i premijeri Srbije, Kosova i Albanije, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, Ilir Meta i Edi Rama.

Nemački ambasador je kazao da su na sastanak, između ostalih, pozvani i predstavnici Slovenije i Hrvatske, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

„Sastanak pokazuje da Zapadni Balkan i dalje uživa visoki prioritet, kako za Berlin tako i za Pariz. Želimo da se posvetimo i angažujemo na Zapadnom Balkanu. Naravno, jedna od tema jeste i dijalog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova“, naveo je Šib.
On je rekao da dijalog Beograda i Prištine treba da bude obnovljen.

„Znamo da takse koje je Priština uvela predstavljaju prepreku i smatramo da ih treba ukinuti kako bi bio obezbeđen nastavak dijaloga. Već duže vreme nastojimo da ubedimo vlasti u Prištini da povuku tu odluku“, rekao je Šib i dodao da razume stav Beograda po tom pitanju.

Ponovio je da Nemačka smatra „problematičnim“ rešavanje pitanja Kosova promenama granica.

„Smatramo da je nemoguće da se kroz promene granica, kako god da se to zove – razgraničenje ili podela, mogu rešiti sva otvorena pitanja. Promene granica mogu imati reperkusije na ceo region, ali i na druge regione. Zbog toga imamo velike rezerve prema tome“, kazao je Šib.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari