Šib: Nadam se da će se rat ubrzo završiti, sad je važno da smo na istoj strani 1foto FoNet Milica Vučković

Iskreno se nadam da će se rat Rusije protiv Ukrajine ubrzo završiti – u ovoj situaciji značajno je da sadašnje i buduće članice EU budu na istoj strani, na rečima i na delu, poručio je danas ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib na obeležavanju više od 20 godina Nemačke razvojne saradnje u Srbiji (GIZ), na beogradskom Trgu republike.

Šib je povodom jubileja GIZ u Srbiji podsetio da su nemački kancelar Olaf Šolc i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku pre dve nedelje potvrdili snažno partnerstvo dve zemlje, a posebno u oblasti ekonomije, i skrenuo pažnju na to da je jedan list odnose sa Srbijom u poslednje vreme nazvao „diplomatijom visoke frekvencije“.

„Svim nemačkim projektima u Srbiji cilj je da budu dobri za srpsko društvo, da unaprede kvalitet života i životne sredine i kreiraju perspektivu za bolju budućnost, a posebno u ključnim oblastima: sektoru obnovljive energije, razvoju privatnog sektora i vladavini prava“, rekao je Šib i poručio da je sveobuhvatni cilj partnerstva podrška Nemačke Srbiji na putu ka EU.

„Važno je naglasiti i ulogu nemačkog privatnog sektora – oko 400 kompanija posluje u Srbiji, zapošljavaju 75.000 radnika, a očekuje se da će bilateralna trgovinska razmena dostići vrednost od 7,5 milijardi evra u 2022. godini, što je 26 odsto više nego u prošloj godini“, rekao je Šib.

Obraćanje je završio porukom da se iskreno nada da će se rat Rusije protiv Ukrajine ubrzo završiti.

„U ovoj situaciji izuzetno je značajno da sadašnje i buduće članice EU budu na istoj strani, na rečima i na delu“, poručio je Šib.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je da saradnja sa Nemačkom nije značajna samo zbog evrointegracija, već i zbog drugih pitanja od suštinskog značaja za građane.

„Pored različitih stavova koje smo imali i ponekad imamo, važno je što smo uspostavili stalne kanale komunikacije na najvišem niovu, političku i ekonomsku ‘diplomatiju visoke frekvencije’, zato što su značajne ne samo investicije koje dolaze iz Nemačke, već i saradnja i bespovratna pomoć koju dobijamo“, rekla je Joksimović.

Naglasila je da je, s obzirom na energetsku stabinost kao najveći izazov današnjice, od izvanrednog značaja što je Srbija u Nemačkoj našla strateškog partnera u oblasti „zelene agende“, odnosno u oblasti obnovljivih izvora energije i održive budućnosti.

„To su oblasti bez kojih nema održive budućnosti ni za koga, pa ni za nas koji smo deo Evrope uvek bili, a trudimo se i verujemo da ćemo u narednom godinama doći i do članstva koje zaslužujemo“, rekla je Joksimović.

Poručila je da „smo radili mnogo i da ćemo raditi još više u budućnosti“ kako bi građane i Srbiju doveli u onaj održivi sistem energetske, ekonomske i bezbednosne stabilnosti, što su teme sa kojima se suočava cela Evropa.

„Nadam se da ćemo uspešno nastaviti evropski put Srbije, i da ćemo za nekoliko godina moći da kažemo da je Srbija doprinela da EU bude još bolja, revitalizovana i snažnija, a mi kao zemlja i narod možemo da doprinesemo tome“, zaključila je Joksimović.

Tokom proslave, na Trgu republike emitovan je film „20 godina Nemačke razvojne saradnje u Srbiji“ a nastupili su i dečji ansambl „Muzika nade“, kao i bend učenika Nemačke škole Beograd, a tokom dana nastupiće i gudački kvartet Intermeco kao i DJ-evi Puki i Pepe.

Postavljen je i dečji kutak, kao i sajam nemačkih nevladinih organizacija koje su prisutne u Srbiji, a tokom dana posetioci će moći da se upoznaju sa istorijom Nemačke kroz virtuelnu turu, kao i da probaju nemačke kobasice i sladoled.

Proslava u organizaciji ambasade Nemačke, GIZ i Nemačke razvojne banke KfW otvorena je za sve posetioce do 16 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari