Sijarto: Mađarska se protivi sankcijama Srbiji 1Foto: EPA-EFE/Zsolt Szigetvary

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da je njegova zemlja protiv uvođenja sankcija Srbiji i da ne podržava sankcije, jer ne smatra to sredstvom za rešavanje kriza, prenosi danas Kosovo onlajn.

Mi se obično protivimo sankcijama, jer ako pogledate unazad, nećete naći nijedan režim sankcija koji je uspeo. Izricanje sankcija ne šteti samo onima protiv kojih izriču sankcije, već i drugima koji ih izriču. Tako je i sa sankcijama Rusiji. Oni su štetnije za nas nego za Ruse, pa zašto da uvodimo sankcije zemlji koja igra ključnu ulogu u čitavom regionu, izjavio je Sijarto.

Bez stabilne Srbije neće biti ni stabilizovanog Zapadnog Balkana, navodi Sijarto i umesto sankcija traži da se ponovo pokrene dijalog.

Mislim da je napredak koji su ostvarili premijer Albanije Edi Rama i predsednik Srbije Aleksandar Vučić kroz svoje odnose, kroz kontakte koje imaju, bio impresivan i nadam se da će oba lidera i obe zemlje dalje graditi čvrsto prijateljstvo Srbije i Albanije, rekao je Sijarto prenosi RTK.

To snažno prijateljstvo moglo bi da posluži kao dobra osnova za dalji razvoj Zapadnog Balkana, ističe Sijarto, koji u Tirani prisustvuje na ministarskom sastanku u okviru Berlinskog procesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari