Simić: Srbi nisu učestvovali u izradi statuta "Trepče" 1Igor Simić Foto: Srpska lista

Srbi nisu učestvovali u izradi statuta „Trepče“ i to je primer kako Priština sprovodi fizičko i pravno nasilje nad srpskim narodom, rekao je za RTS Igor Simić iz Srpske liste.

Vlada u Prištini usvojila je predlog statuta „Trepče“, kojim ovaj kombinat treba da postane akcionarsko društvo, transformacijom poslovnih jedinica Rudnici sa flotacijom „Trepča“ Stari trg, zatim Rudnici sa flotacijom – Kišnica i Novo Brdo, kao i Rudnici sa flotacijom Kopaonik–Leposavić.

Plaši nas i razočarava ćutanje međunarodne zajednice na ovakve jednostrane poteze, jer ono što je univerzalno pravo u svim evropskim zemljama – poštovanje prava svojine, očigledno ne važi kada su Srbi sa Kosova i Metohije u pitanju, naglasio je on.

To potvrđuje potrebu da se u okviru briselskog dijaloga mora pokrenuti i pitanje imovine, rekao je Simić.

Simić je objasnio da je pitanje „Trepče“ najvažnije pitanje za Srbe na severu, jer zapošljava više od 3.000 radnika.

Na Kosovu i Metohiji je nezaposlenost iznad 40 odsto, ovo je i poruka prištinskih institucija mogućim investitorima – neko može da izvrši pravno nasilje i kada mu se prohte da donese neki akt i otme svu imovinu koju ste vi ulagali godinama, objasnio je Simić.

Kada je kosovska vlada usvajala predlog zakona rekli su da su ga dobili od nadzornog odbora u kojem, kako Simić ukazuje, nema Srba.

Ono što su zaboravili da kažu je i da srpski predstavnici nisu bili čak ni konsultovani, rekao je Simić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari