Siniša Kovačević: Između vlasti i opozicije više nisu rovovi nego kanjoni 1foto (BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)

Poslanik Narodne stranke i predsednik Odbora Skupštine Srbije za kulturu i informisanje Siniša Kovačević izjavio je danas da REM ne radi dobro svoj posao i da je zakonska dužnost tog regulatornog tela da reaguje promptno „ako jedan čovek daje uputstvo kako ubiti čoveka“, prenosi NS u saopštenju.

„U izveštaju REM-a u svakoj alineji piše da će se izjasniti na kraju godine. Da li će se REM na kraju godine izjasniti i ako neka televizija uvede borbe motornim testerama“, rekao je Kovačević na sednici odbora na kojoj je razmatran izveštaj REM-a.

„Ja zagovaram pravo na resocijalizaciju i davanje druge šanse. Kada neko odsluži zatvorsku kaznu, svako humano društvo će mu pružiti mogućnost da uđe u pristojnu resocijalizaciju i bude normalan građanin svakog društva, ali ne u meri u kojoj će taj čovek davati takva uputstva (kako ubiti čoveka) ili dobiti svoju autorsku emisiju, a da vi o tome ćutite i nemate nijednu kritičku opservaciju“, rekao je Kovačević predstavnicima REM-a.

Kovačević je istakao da REM „svoj posao nije radio kako treba, počev od toga što su reakcije na određene vrste sadržaja koji se pojavljuju izostale ili ih nema, preko čarobnog pitanja ’šta je sa petom frekvencijom’“.

„Članovi Saveta REM-a nisu političari ali imaju političku odgovornost, jer je njihovo činjenje u velikoj meri reperkusija političke mape Srbije“, rekao je Kovačević, i dodao da između vlasti i opozicije više nisu rovovi, nego kanjoni.

„Potrebno nam je nešto što će po principu povećane odgovornosti sprečiti eskalaciju verbalnog i fizičkog nasilja“, dodao je Kovačević.

Kovačević je naveo da u izveštaju REM-a, koji je razmatran na sednici odbora, nema „nijedne kritičke opservacije ni za jednu emisiju, pojavu niti bilo kakav incident ili govor mržnje“.

„Najveća bolest zavisnosti u Srbiji je kockanje, nije više narkomanija, a mi imamo reklame za kockarnice, porodice propadaju i tako dalje i tako dalje“, rekao je Kovačević.

Kovačević je istakao da je Odbor za kulturu i informisanje „intelektualni i poetički prostor koji bi trebalo da omogući da se ovo vreme pamti po ljudima kojima smo mi omogućili da stvaraju i kreiraju, kao što se vreme pre Drugog svetskog rata pamti po Nušiću i Bori Stankoviću“.

„Ne verujem da iko od nas zna ko je bio na čelu vlade tog trenutka, kao što verovatno samo retki poznavaoci istorijskih okolnosti znaju ko je bio na ruskom prestolu kada Dostojevski piše ’Zle duhe’ ili kada Tomas Man piše ’Čarobni breg’. Ovo je ta sveta funkcija i sveta dužnost ovog odbora“, rekao je Kovačević, prenosi NS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari