Siniša Mali razgovarao sa ambasadorom SAD Entonijem Godfrijem 1Foto: FoNet/Kabinet ministra

Ministar finansija Srbije Siniša Mali sastao se danas sa novim ambasadorom SAD u Beogradu Entonijem Godfrijem, kome je poželeo dobrodošlicu u Srbiju i izrazio nadu da će dobro sarađivati u budućnosti, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Mali je američkom ambasadoru preneo da je Srbija završila važan proces fiskalne konsolidacije, i ukazao na dobre ekonomske rezultate zemlje, koje, kako je dodao, potvrđuju i međunarodne finansijske institucije.

Ambasador Godfri je pohvalio ekonomske rezultate koje je Srbija postigla, i dodao da je važno što je zemlja skinuta sa tzv „sive liste“ međunarodnog tela za sprečavanje pranja novca FATF jer su ispunjeni svi zahtevi kada je reč o borbi protiv pranja novca i sprečavanju finansiranja terorizma, navodi se u saopštenju.

On je izazio nadu da će američki investitori još više da ulažu u Srbiju, i kao dobar primer naveo je kompaniju Behtel, koja u okviru konzorcijuma gradi Moravski koridor. Кako je rekao američki ambasador to je signal za sve druge američke kompanije da mogu da ulažu u Srbiju.

Govoreći o ekonomskim rezultatima Mali je rekao da je privredni rast Srbije u trećem kvartalu ove godine iznosio 4,7 odsto i da se očekuje da do kraja godine bude premašena projektovana stopa rasta od 3,5 odsto.

On je naveo da je Srbija uspešno emitovala obveznicu na međunarodnom finansijskom tržištu, i to drugi put u ovoj godini, i da je dobila istorijski najnižu kamatnu stopu, kao i da je Srbija u prvih sedam meseci ove godine privukla 2,3 milijarde evra stranih direktnih investcija, što je 43 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Mali i Godfri su izrazili očekivanje da će u budućnosti imati kvalitetnu saradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari