"Skandalozno je što gradonačelnika bira predsednik, Šapić poljuljao biračko telo SNS-a" 1Foto: FoNet/Instagram

Predsednik beogradskog odbora Pokreta slobodnih građana (PGS) i odbornik u Skupštini Grada Beograda Vladimir Pajić rekao je gostujući na N1 da je skandalozno što se čeka odluka predsednika države da na nivou vladajuće stranke odluči ko će da bude gradonačelnik Beograda.

„To je nepoštovanje Skupštine, građana, odabir gradonačelnika je prebačen na viši nivo, ali na to smo navikli poslednjih deset godina“, kaže on.

Predsednica stranke „Zavetnici“ Milica Đurđević Stamenkovski kazala je da je čitava ta neizvesnost veštački stvarana.

„Šapić je u kampanji predstavljen građanima kao kandidat za gradonačelnika, držali su ga u političkom podrumu od 3. aprila“, rekla je Đurđević Stamenkovski.

Ona dodaje da se računalo da će Šapić doneti glasove, a ne samo da samo da nije sačuvao podršku, već je, kako je rekla, poljuljao čitavo biračko telo.

„To su njihove frakcije i podela, definitivno nisu zadovoljni rezultatima izbora, čitava sednica je protekla u tom tonu. Saočavaju se sa opozicijom koja je raznolika, nije kako su oni to naučili, prvi put imaju ozbiljnu kritiku koja je konstruktivna“, kaže sagovornica N1.

Pajić je rekao da eventualne nove izbore jedva čeka i da je ubeđen u pobedu.

„Srpska napredna stranka je na Voždovcu dobila 15.000 manje glasova, interno imaju problem, građani Beograda vide da on nije ono što bi trebalo da bude. Nije nas strah, to je period kada najviše razgovaramo sa građanima, preispitujemo politike. Jedva čekam, mislim da će situacija ovih godinu dana dosta da se promeni. Ne planiramo da budemo dekor u Skupštini, između poslaničkih grupa opozicije je odlična saradnja. Igra SNS koju pokušava da igra sa SPS, moramo zajedno da se borimo, to nam je ideja“, rekao je Pajić.

Đurđević Stamenkovski kaže da je u Skupštini Grada postignuta tesna većina i da se pribeglo određenoj „kupovini“ odbornika da se pokazalo da imaju komotniju većinu.

„Sve je to traljavo. Bez obzira kada će biti izbori ili će vlast opstati, važno je da građani budu svesni da će prisustvo opozicionih stranaka višestruko koristiti, jer ćemo biti jedna vrsta kontrolora onoga šta oni budu radili. Stranka smo koja je najnapadanija, da će naši odbornici preleteti, nismo se upuštali u polemike. Vreme je nepogrešivi sudija, smatram da ukoliko dođe do novih izbora da to treba da bude odluka svih. Izbore treba raspisati, sada se pokazalo ko je ko, građani imaju realniju sliku, obodreni su ovakvom strukturom u gradskom parlamentu. Nismo mi tu da u ime svih odlučujemo da li će biti izbora, oni i dalje pokušavaju da održe monopol nad srpskom političkom scenom“, rekla je Đurđević Stamenkovski.

Pajić je rekao da misli da će Srpska napredna stranka i ovaj saziv gradske skupštine gledati da opstruiše i dodao da su odnosi u opoziciji odlični.

„U samoj skupštini jedinstvo je očigledno. Došlo je do preraspodele SPS i SNS, očigledno je da postoji turbulencija, žele da zadrže pozicije moći, smeta im što smo u parlamentu, svesni su da nećemo biti tihi. Komunikacija u opoziciji je otvorena, sa velikim brojem grupa nemamo ni nesuglasice“, kaže on.

Govoreći o spoljnoj politici i poseti nemačkog kancelara Beogradu, Đurđević Stamenkovski kaže da „Šolc teško može da promeni naše mišljenje“.

„Podsetio je da budućnost u Evropskoj uniji zavisi od odnosa dve države, što znači međusobno priznavanje. Upozoravali smo da će on doneti ultimatum Srbiji, da Brisel i Berlin zahtevaju priznanje. Uvođenje sankcija Rusiiji nije poslednji ultimatum. Ne treba da uvodimo sankcije, posledice bi bile dramatične, Stoltenberg je rekao da Ukrajina treba da razmisli da ustupi svoju teritoriju Rusiji. Kako ne vidimo da ćemo u toj igri stradati po svim osnovama“, rekla je i dodala da Srbija nema obavezu usklavivanja sa spoljnom politikom EU.

„Srbija ima svoje specifičnosti, ne možemo da se poredimo sa Belgijom, članice EU gube uvođenjem sankcija“, zaključila je Milica Đurđević Stamenkovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari