Škeljzen Malići: Opredeli se već jednom, Vučiću - jesi li za rat ili mir sa susedima? 1Škeljzen Malići

Na Kosovu je objavljena informacija da su Britanci snabdeli svoje trupe, angažovane u okviru misije KFOR, protivtenkovskim raketama, ne da je to naoružanje za Kosovske bezbednosne snage – komentariše za Danas Škeljzen Malići, analitičar i pisac iz Prištine, vest da je Velika Britanija isporučila oružje Kosovu.

Ta informacija je u ovdašnjim tabloidima i ostalim elektronskim medijima pod kontrolom režima Aleksandra Vučića objavljena kao “skandalozna”, sa dozom ratno huškačkog karaktera, odnosno puna pogrdnih imena i negativnih oznaka upućenih kosovskim Albancija, a sve u kontekstu nesumnjivog širenja mržnje i netolerancije.

Posebno je uočljivo da ovakve reakcije predstavnika vlasti i najvećeg broja medija dolaze samo nekoliko dana nakon što je Srbiji, državi koja stremi punopravnom članstvu u Evropsku uniju, isporučeno oružje iz Kine, i to u sred ruske agresije na Ukrajinu.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je ozbiljno zabrinuta zbog „naoružavanja Kosova i informacija da Velika Britanija stoji iza toga“, te ocenila da to mnogo destabilizuje ceo region.

Škeljzen Malići: Opredeli se već jednom, Vučiću - jesi li za rat ili mir sa susedima? 2
Foto: Beta/Dragan Gojić

– Ozbiljno sam zabrinuta zbog toga što drugi naoružavaju Prištinu. To je strašno i šalje pogrešne poruke – izjavila je Brnabić.

Ona je navela da je zabrinuta i time koliku je podršku na Zapadu imao premijer Kosova Aljbin Kurti da “uskrati Srbima na Kosovu osnovna ljudska prava”.

– Onda vidimo ovakve poruke koje su sasvim jasne i očigledne. Koliko to destabilizuje čitav region? Mnogo. Ostaje da o tome pričamo potpuno otvoreno – rekla je Brnabić.

Prema rečima Škeljzena Malićija, uprkos tome što su ovim oružjem Britanci snabdeli svoje trupe, angažovane u okviru misije Kfora, ne bi se čudio ako to oružje u ostane na Kosovu jer nije tajna da Kosovo Bezbednosne snage, koje se polako transformišu u vojsku i naoružavaju se prema dinamici koja poredviđa da postanu profesionalna vojska 2027. godine.

– Agresija Rusije na Ukrajinu mobilisala je čitavu Evropu, tako da se sve zapadne zemlje naoružavaju kako bi spremno reagovale na eventualno proširenje ratnog sukoba. Naš region je naročito osetljiv zbog zaleđenih konflikta i tenzija, tako da se NATO štit pojačava, a Britanija je važan deo NATO pakta.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin smatra da je slanje oružja Kosovu od Velike Britanije, “neprijateljski čin”.

On je napomenuo da Kosovo nema vojsku i da, prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbjednosti UN, jedinu oružanu snagu na Kosovu predstavlja KFOR.

– Nema druge, a vi pravite nekakvu vojsku, vi ih naoružavate, dajete im oklopna vozila, protivoklopne sisteme, dronove, pravite obuke, čujem da neki idu na obuke za pilote u Tursku, Albaniju – rekao je Vulin.

Škeljzen Malići: Opredeli se već jednom, Vučiću - jesi li za rat ili mir sa susedima? 3
Foto: FoNet/MUP (Arhiva)

On je ocenio da je cela filozofija premijera Kosova Aljbina Kurtija “učiniti zlo Srbiji i Srbima”.

– Slušali smo Kurtija kada je govorio da Kosovo treba da postane deo NATO. Procedure da uđete u NATO su gore nego da uđete u EU, dakle, nema nikakve šanse da oni to ispune i zadovolje, ni kratkoročno, ni srednjoročno, ni dugoročno”, istakao je Vulin.

Škeljzen Malići, s druge strane, ističe za naš list da se i Srbija uostalom naoružava sofisticiranim oružjima, pa “ne treba da se čudi što to čini i Kosovo koje je već 14 godina nezavisna država i koju je priznalo oko 110 zemalja.

– Histerične reakcije u Srbiji i prorusko divljanje desnice razlog je više da se Kosovo osposobi za samoodbranu, pa i po ubrzanoj proceduri učllani u NATO. Vlast u Srbiji je izgleda frustrirana zbog podizanja kosovske vojske, jer bi htela da ponovo pokori Kosovo ratujući sa slabo naoružanim civilnim stanovništvom, kao 1998. i 1999 godine kao i od balkanskih ratova pa tokom 20. veka prema genocidnom scenariju koji sada demonstrira Rusija u Ukrajini, gde se ipak preračunala zato što Ukrajinci imaju vojsku i podrsku sveta. Srbija bi trebala biti zabrinuta što ce izgubiti saveznistvo Rusije koja u Savetu bezbednosti sprečavala priznanje Kosova a već posle aneksije Krima, u suštini igra na kartu priznanja Kosova radi legalizovanja okupacije Krima. Sada i istocne ili i cele Ukrajine, na principu koji zapravo nije ni bio primenjen na Kosovu, kao opravdanje NATO intervencije – smatra sagovornik Danasa.

Škeljzen Malići: Opredeli se već jednom, Vučiću - jesi li za rat ili mir sa susedima? 4
Aljbin Kurti
Foto: EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Međunarodni sud pravde je, dodaje on, kao UN institucija, uostalom konstatovao, odgovarajući na žalbu Srbije, da je Kosovo imalo pravo na samopredeljenje.

– Nisu kosovski Albanci napali Srbiju i razarali gradove i palili sela, masakrirali civile, već je to radila srpska vojska i paravojska na Kosovu. Čudi me Vučić koji s jedne strane gura Otvoreni Balkan, koji mora biti otvoren i za Kosovo, a onda se kao podmuklica žali da se Albanci naoružavaju. Pa daj se opredeli već jednom Vučiću, jesi li za rat ili za mir sa susedima? – zaključuje Škeljzen Malići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari