Skoro polovina odbornika u Skupštini Valjeva nijednom nije izašla za govornicu 1Foto: Kolubarske.rs.

Valjevski parlament broji 51 odbornika, za godinu dana održano je 15 sednica, a 25 predstavnika građana nikada nije izašlo za skupštinsku govornicu, nije učestvovalo u diskusiji, nije imalo odborničko pitanje. Nijednom se nisu obratili ni građanima ni kolegama, piše portal Kolubarske.rs.

Od 31 odbornika sa liste „Aleksandar Vučić – za našu decu”, njih 14 nije reklo ni reč građanima koji su ih birali; od 16 odbornika sa liste „Ivica Dačić- SPS-JS–Dragan Marković Palma” njih osmoro; od dva odbornika sa liste „Aleksandar Šapić” – Pobeda za Valjevo jedan nikada nije izašao za govornicu, a bez ijedne izgovorene reči godinu dana u skupštinskoj klupi je proveo i odbornik sa liste Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS).

Za razliku od republičkog parlamenta, pa i velikog broja lokalnih skupština, gde vladajuću koaliciju čine SNS i SPS, u Skupštini Valjeva te dve partije nisu u „ljubavi”, podsećaku Kolubarske. Pojedini odbornici SPS su čak „ljuta opozicija”, ali ne po svim tačkama dnevnog reda.

Odbornik Grupe građana „Lokalni front” Valjevo je „prava opozicija” ili neko ko najčešće glasa protiv ili je uzdržan, dok je jedan odbornik Pokreta obnove Kraljevine Srbije za sada „neutralan”.

U 2021. godini, i pored toga što skoro polovina odbornika nije izašla za skupštinsku govornicu, bilo je diskusije, u kojoj su učestvovali odbornici Lokalnog fronta, Socijalističke partije Srbije, Jedinstvene Srbije i sa liste Srpske napredne stranke.

Odbornici vladajuće koalicije diskusiju opozicije po pravilu „dočekuju na nož”, a skoro sve njihove predloge na startu odbijaju. Među retkim predlozima opozicije, tačnije predloga dva odbornika SPS i JS, koji su vladajući naprednjaci prihvatili, bio je da Aleksandar Vučić dobije zvanje počasni građanin Valjeva.

Skoro polovina odbornika u Skupštini Valjeva nijednom nije izašla za govornicu 2
Foto: Kolubarske.rs.

Na osnovu zapisnika sa sednica Skupštine grada Valjeva u 2021. godini, koje su analizirale Kolubarske.rs, nije moguće utvrditi tačan broj javljanja odbornika s obzirom na to da kod značajnog broja tačaka dnevnog reda piše da su pojedini odbornci, upisana su njihova imena, u diskusiji učestvovali više puta, ali nije navedeno koliko. Takođe, u zapisnicima nisu prenete diskusije odbornika, bilo da su vlast ili opozicija, tek sa nekoliko sednica je navedeno par rečenica diskusije.

Prema tim zapisnicima, najaktivniji odbornik bio je Đorđe Pavlović, šef odborničke grupe SPS-JS. On je imao najmanje 63 obraćanja, slede odbornici Dragan Popović Pop (JS) sa najmanje 61 izlaskom za govornicu, Željko Trufunović (Lokalni front), koji je u skupštinsku klupu seo u julu 2021. godine, a za pola godine je imao najmanje 53 obraćanja, dok se Nebojša Tadić, sa liste „Aleksandar Šapić – Pobeda za Valjevo”, najmanje 44 puta obratio kolegma i građanima.

Sa liste „Aleksandar Vučić-za našu decu”, najaktivniji odbornik sa najmanje 43 javljanja, bio je Dragomor Vitorović, iz Narodne seljačke stranke, potom šef odborničke grupe SNS Radoica Rstić sa najmanje 29 obraćanja, pišu Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga.

Tekst u integralnoj verziji pročitajte na sajtu Kolubarske.rs.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari