Skupština Albanije usvojila rezoluciju o napadu na Bansku, osuđuje napad i traži međunarodnu istragu 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Skupština Albanije je usvojila rezoluciju o napadu na severu Kosova kojom se osuđuje napad na Banjsku i zahteva međunarodnu istragu o tom događaju.

Kako javljaju albanski mediji, u tri tačke rezolucije se naglašava važnost zaštite zajedničkih interesa i teritorijalnog integriteta Kosova.

U njima se ističe osuda „terorističkog“ napada i zahteva međunarodna istraga za napad 24. septembra, a od institucija Kosova se traži saradnja sa međunarodnim saveznicima.

Glasanje je bilo praćeno tenzijama, pošto je poslanik Demokratske stranke Fljamur Noka, iz grupacije koju predvodi bivši premijer Salji Beriša, krenuo ka govornici, što je skupštinsko obezbeđenje odmah blokiralo.

Prethodno je premijer Albanije Edi Rama pozvao institucije Kosova da razmisle o zahtevima Brisela i Vašingtona.

Rama je rekao da zvanični Beograd snosi veliku odgovornost za napad u Banjskoj, pošto „ne samo da nije osudio agresiju, već ju je prekrio državnom zastavom žalosti, sve dok nije objavio poziv na istragu, zajedno sa svim snagama uključenim u proces normalizacije“.

Premijer Albanije je rekao da Kosovo ne bi trebalo da propusti istorijsku šansu za dogovor sa francusko-nemačkim planom, ističući da treba dati pravac stvaranju asocijacije, Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari