Skupština grada Smedereva odložena zbog nedostatka kvoruma vladajuće SNS 1Foto: Danas

Na osnovu izveštaja stručne službe, od ukupno 70 odbornika, današnjoj sednici Skupštine grada Smedereva prisustvovalo je 20 odbornika iz redova opozicije i SPS-a, zbog čega je predsednik Skupštine Bogoljub Spasojević, kako je rekao, odložio sednicu, koja je trebalo da počne u 10 sati.

Svi odbornici će biti pismeno obavešteni kada će se sednica održati, znači dan i čas, a nakon izvršenih konsultacija sa šefovima odborničkih grupa. Hvala“, bio je kratak Spasojević.

Odmah nakon toga, predstavnici opozicije su se obratili novinarima, prenosi Podunavlje.info.

Sednica je odložena zato što vladajuća većina nije obezbedila kvorum. Ovo je presedan, ovako nešto se nikada nije dogodilo u Skupštini grada Smedereva, a odbornik sam nekih dvadesetak godina. Najoštrije osuđujemo ovakav postupak“, ocenio je Perica Đorđević (DS) i dodao da se Skupština grada pretvara u ring za unutarstranačko obračunavanje Srpske napredne stranke, što ne bi trebalo da se tiče Skupštine niti građana Smedereva.

Prema njegovim rečima, ovo je samo još jedan pokušaj da se, bez ikakvog obrazloženja, obesmisli i Skupština i rad Skupštine i odbornici koji su izabrani od građana Smedereva na prethodnim izborima.

Đorđević je rekao da ovo više ne sme da se dogodi, a ukoliko se ponovi ovakva opstrukcija, opozicija će „verovatno u narednom periodu napraviti odgovarajuće dogovore“.

Igor Švonja (Dveri) je ocenio da je očigledno da smo svi postali taoci režima i njihovih unutarstranačkih borbi i da to stanje tinja skoro godinu dana.

Pitanje je kako će ova politička kriza da se završi, a ona je osnova za svaku dalju krizu, i ekonomsku“.

Švonja je pozvao aktere, kako je rekao, ako problem ne može da se reši, i na raspisivanje vanrednih lokalnih izbora.

Aca Cvetanović (Budimo Smederevo) rekao je da je u pitanju tragikomična situacija, ne po prvi put, da vlast sama sebi obara kvorum.

Situacija je više tragična nego komična, zato što se urušavaju institucije sistema, što SNS radi od svog dolaska na vlast. Pretvaraju državu u partijsku i onda se prema institucijama države odnose kao prema partijskom plenu i sva razračunavanja unutar partije se odražavaju i na državu. To je urušavanje demokratije i i ova situacija preti da ugrozi funkcionisanje grada. Apelujemo na javnost da vidi šta SNS od Skupštine pravi i da ih kazni na narednim izborima.“

Miloratka Bojović (DSS) je ponovila da se ništa slično nije dogodilo u istoriji smederevskog parlamentarizma.

Da vlast zakaže sednicu Skupštine i ne dođe, a da pri tome predsednik Skupštine nema obrazloženje zašto nema sednice, zaista se nikada nije desilo. Po mom skromnom mišljenju, mislim da je ovo najgora moguća vlast koja je ikada vladala ovim gradom. Međusobne razmirice u SNS-u su nas dovele do toga da su maltene stala javna preduzeća, gradska uprava skoro da ne funkcioniše. Načelnici Gradske uprave je istekao mandat, nisu raspisali konkurs za imenovanje novog načelnika. Svedoci ste da se jednom u tri meseca održavaju sednice, samo da se ne bi uvele privremene mere koje njima u ovakvoj situaciji ne odgovaraju. U SNS-u postoji više od dve frakcije, a nijedna odluka ne može da se donese bez vrha SNS-a“, rekla je Bojović i apelovala na građane Smedereva, kako je navela, da vode računa sledeći put kome daju svoj glas.

Prethodna sednica Skupštine grada Smedereva održana je 11. maja, podseća Podunavlje.info.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari