Skupština Kosova nema kvorum da uvede vanredno stanje zbog energetske krize 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Skupština Kosova nije danas imala kvorum da donese odluku o proglašenju vanrednog stanja zbog energetske krize.

Za odluku je glasalo 55 poslanika, dok su glasanje bojkotovali poslanici Srpske liste.

Vlada Kosova predložila je formiranje Hitne tehničke komisije radi utvrđivanja i dostavljanja preporuka ministru privrede.

Ta komisija bi imala zadatak da nadležnom ministarstvu preporuči mere za rešavanje negativnih efekata energetske krize.

Odlukom su predviđene mere u trajanju od 60 dana, ali Skupština može da ih produži i za još jedna period od 30 dana.

Vlada je taj predlog opravdala krizom koja je zahvatila zemlju.

Ministarka privrede Artane Rizvanoli odbacila je sve optužbe koje su stigle iz opozicionih partija na vanrednoj sednici skupštine i negirala navode da je vršila pritisak na Energetsku korporaciju Kosova (KEK).

Prema njenim rečima, kada je počelo da se troši 20 miliona evra, koliko je Vlada izdvojila za KEK, počelo je smanjenje trošenje električne energije.

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri rekao je da su oni pre dve nedelje zatražila parlamentarnu debatu i tim su se pitanjem bavili poslednja dva i po meseca.

Dodao je da Vlada namerava da razvodni suštinsku raspravu, donoseći danas odluku koja nema uticaja na građane.

„Kosovo se suočava sa najvećom krizom od nezavisnosti. Ono što nas dodatno zabrinjava jeste činjenica da Vlada i premijer ignorišu ovaj problem prebacujući krivicu na treće strane. Kako da zaborave da već dugi niz godina nema restrikcija na ovom nivou. Do danas ne vidimo nikakvu konkretnu akciju ili strategiju koja bi rešila ovaj problem. Vlada se nikada nije fokusirala na građane. Ova vlada je trebalo da bude dalekovidija i da kupuje energiju“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, premijer Kosova Aljbin Kurti nije imao vremena da se uključi jer se bavio izbornom kampanjom.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova i poslanik Skupštine Kosova Ljumir Abdidžiku nazvao je populističkom i ignorantskom Vladu Kosova zbog načina na koji upravljanja energetskom krizom.

On je rekao da Kosovo kasni šest meseci sa proglašenjem vanrednog stanja.

„Drugi su brzo reagovali. Svi snabdevaju građane energijom. Kosovo to ne može da uradi i to postaje međunarodna vest. Zato je kriza ovde posebna. Drugi ne postaju međunarodne vesti, već Kosovo jer su drugi proglasili vanredno stanje u oktobru, čak i kada su cene bile jeftinije, a kriza lakša. Danas smo u decembru, četiri dana pred kraj godine i danas, šest meseci od početka krize, a tri meseca nakon što su ostali proglasili vanrednu situaciju, počeli smo da slušamo mere Vlade, sa šest meseci zakašnjenja“, kazao je Abdidžiku.

Naglasio je da dok su se drugi u Evropi bavili energetskim problemima, „populistička vlast“ u Prištini širila je parole da ima najveći ekonomski razvoj u Evropi i za trenutnu situaciju okrivio Kurtija.

Poslanik Demokratske partije Kosova Ferat Šalja ocenio je da je zakasnila odluka Vlade o hitnim merama za snabdevanje električnom energijom.

„Pred nama je veoma kasna odluka. Trebalo je to planirati u ranu jesen“, rekao je on.

Skupština nastavlja sednicu na kojoj će ponovo biti stavljeno na glasanje odluka Vlade o vanrednoj situaciji u snabdevanju strujom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari