Skupština Kosova usvojila nacrt rezolucije o osudi genocida 1Skupština Kosova Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ (arhiva)

Ad hoc komisija Skupštine Kosova usvojila je danas nacrt rezolucije o „osudi genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina bivšeg državnog režima Srbije na Kosovu“, prenosi KoSSev pozivajući se na Kosova press.

Na sednici komisije, poslanik Samoopredeljenja Sami Kurteši (Sami Kurteši) govorio je i o inicijativi predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija u pobedeljak o formiranju „međunarodnog suda za zločine koje je Srbija počinila tokom rata na Kosovu“.

„Jučerašnji sastanak je bio brz korak. Rezolucija je degradirana jučerašnjom akcijom“, izjavio je, Kurteši. S druge strane, poslanik NISMA Biljal Šerifi smatra da ova dva procesa mogu da idu paralelno.

„Ono juče nije bila sednica, već sastanak koji je saszvao predsednik skupštine. Inicijativa predsednika treba da bude odvojena, mi treba da nastavimo sa rezolucijom da je usvojimo u Skupštini. Kada mi unutar osudimo zločine Srbije na Kosovu, možda će se otvoriti uho strancima. Zahtev predsednika Skupštine ne treba da posmatramo kao da je u suprotnosti za ovim, već da ih posmatramo kao dve inicijative koje mogu da idu paralelno“, rekao je Šerifi.

Po formiranju ove ad hoc komisije, sredinom aprila, Šerifi je objasnio da je za model rezolucije uzeta rezolucija Evropskog parlamenta za Srebrenicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.