Skupština Loznice do kraja decembra bi trebalo da razmatra narodnu inicijativu 1

Skupština grada Loznica trebalo bi najkasnije do kraja decembra da stavi na dnevni red narodnu inicijativu koju je udruženje „Ne damo Jadar“ podnelo Skupštini 1. novembra, rekli su Danasu opozicioni odbornici iz Loznice.

Narodnu inicijativu da se iz Prostornog plana tog grada izuzme Prostorni plan posebne namene rudnika Jadarita, usvojenog u julu, a kojim se otvara prostor za rad kompaniji Rio Tinto potpisalo je gotovo 5.400 građana.

Kako je Danasu tada rečeno, Skupština ima rok od 60 dana da stavi tu inicijativu na dnevni red, a taj rok ističe krajem decembra.

Skupštini grada Loznice trebalo je skoro mesec dana da stavi ovu inicijativu na dnevni red, pa je sednica najpre je zakazana za danas, ali je u nedelju uveče otkazana, bez ikakvog zvaničnog obrazloženja.

Zato je danas ispred Skupštine grada održan protes, koji je oragnozovalo udruženej „Ne damo Jadar“ na kojem je bilo više stotina ljudi koji se protive rudniku litijuma kompanije Rio Tinto.

Svako sledeće zakazivanje sednice biće zakazivanje protesta ispred Skupštine grada Loznica, jedan je od zaključaka današenjg protesta.

Protest je zakazan i za sutra, ali i za naredne dane, sve dok lokalni parlament na dnevni red ne uvrsti raspravu o inicijativi građana.