"Skupština Paraćina zakazana u skladu sa propisima" 1Foto: Wikipedia / Sonjabgd

Služba za medije Skupštine opštine Paraćin saopštila je da je potpuna neistina da je sednica skupštine koja je održana u petak 27. aprila zakazana nezakonito i mimo Statuta i poslovnika Skupštine opštine Paraćin.

 

Oni dodaju da je sednica Skupštine zakazana zakonito i da su šefovi odborničkih grupa blagovremeno obavešteni da se planira održavanje sednice.

Rokovi za sazivanje sednice skupštine propisani su, kako kažu, u aktima koje donosi lokalna samouprava, odnosno Skupština opštine i propisani su na osnovu člana 34. st. 2. Statuta opštine Paraćin koji glasi“ Predsednik Skupštine je dužan da sednicu zakaže na zahtev predsednika Opštine, Opštinskog veća ili jedne trećine odbornika, u roku od sedam dana od dana podnošenja zahteva, tako da dan održavanja sednice bude najkasnije u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva.“ i na osnovu  člana 36. st. 3 Poslovnika Skupštine opštine Paraćin koji glasi: “Izuzetno, u hitnim slučajevima, predsednik Skupštine može sazvati sednicu Skupštine sa rokom kraćim od 3 dana, a dnevni red za ovu sednicu može predložiti na samoj sednici. “

“Svi odbornici Skupštine opštine Paraćin blagovremeno su dobili poziv za 35. sednicu skupštine u skladu sa gore navedenim članovima Statuta opštine Paraćin i Poslovnika SOe.Sednica SOe zakazana je po hitnom postupku za petak zbog hitnosti usvajanja Plana odbrane od poplava u odnosu na rok propisan Zakonom o vodama, i donošenja Programa fonda za poljoprivredu za koji je saglasnost nadležnog ministarstva stigla dan ranije kao i predstojećeg praznika i odsustva odbornika za praznik, a prethodnog dana na kolegijalnom savetu kod predsednika skupštine opštine svi šefovi odborničkih grupa uključujući i šefove odborničkih grupa opozicionih stranaka, obavešteni su o planu da će sednica biti sazvana zbog gore navedenih razloga“, navodi se u saopštenju.

Sednici je, podsećaju, prisustvovalo više od 40 odbornika, od ukupno 55, a među njima i odbornici opozicionih stranaka „što dokazuje da je sednica zakazan na zakonit način“. Na samoj sednici  shodno članu 36., 51., i čl. 52 Poslovnika Skupštine opštine nije bilo podnetih amandmana, kao ni primedbi odbornika na povredu poslovnika SOe.

I predsednik opštine Paraćin Saša Paunović rekao je da su neistiniti navodi koji se odnose na njega, a u kojima se navodi da je “zapretio da će fizičkom silom da se obračunava sa neistomišljenicima“ i “da se obračuna sa svima koji nisu za vlast u Paraćinu“.

„Netačna je tvrdnja i neistina da sam ja to izjavio. Međutim, ono što je istina jeste da ćemo, ukoliko institucije kojima je to posao ne uspeju da zaštite red , zakon i ustavni poredak, mi kao građani učiniti to raspoloživim sredstvima, u samoodbrani od onih koji svoje lične i političke ciljeve žele da postignu silom. Ovim putem informišem javnost da je Opštinsko veće na sednici održanoj u subotu, 28.04.2018. dan nakon održavanja sednice skupštine, jednoglasno donelo zaključak po kome će se podneti prijava nadležnim državnim organima protiv lica za koja smatramo da su organizovala pokušaj nasilnog upada na sednicu Skupštine opštine Paraćin kako bi ona bila prekinuta i kako bi se sprečilo njeno održavanje. Mišljenje opštinskog veća opštine Paraćin je da je ovo bio organizovan pokušaj prekida sednice skupštine sa političkim ciljevima, i za to imamo i određene dokaze“, naveo je Paunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari