Skupština slobodne Srbije: Vidimo se sutra, protest je legitiman i legalan 1Ekološki protest 27. novembra Foto: (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/EV)

Skupština slobodne Srbije poručila je građanima, uoči sutrašnjeg protesta, da je vlast mnogo puta pokazala da ne zna mnogo o ljudskim pravima, mi pozivamo na miran protest zbog legitimnih prava koja su nam ugrožena, dok oni lažu o teroru, vidimo se sutra.

Kako navode, predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da se demonstracije moraju prijaviti da bi bile dozvoljene, što nije istina jer Zakon o javnom okupljanju (član 13) izričito garantuje spontana mirna okupljanja, koja su neposredna reakcija na određeni događaj.

„Mi protestujemo protiv zakona o referendumu i o eksproprijaciji zbog njihovih nepravičnih i nepoštenih odredaba“, navodi se u saopštenju i dodaje da je Evropski sud za ljudska prava u mnogim presudama utvrdio da su sankcije kojima vlast preti zbog učešća u neprijavljenim demonstracijama protivne osnovnim ljudskim pravima, među kojima su sloboda mišljenja i slobodi okupljanja.

Oni naglašavaju i da je Aleksandar Vučić pre nekoliko dana, prvi put otkad je na vlasti, pozvao na slobodu kretanja: „Priznaje tu slobodu za članove SNS, nama ne priznaje slobodu mišljenja i okupljanja. On jeste završio pravni fakultet, ali nije postao pravnik. Inače bi mu bila poznata presuda Evropskog suda pravde koji sudi državama članicama EU. On nas ubeđuje da nas tamo vodi. Tom presudom je utvrđeno da su osnovna ljudska prava jača od slobode kretanja i ljudi i robe.”

Takođe, SSS podseća da austrijski prevoznici odbijeni na sudu kada su kada tražili nadoknadu posle blokade puta koji preko Austrije povezuje Nemačku i Italiju, na 30 sati: „Evropski sud pravde je utvrdio da se međunarodni put može blokirati ako se time čuvaju sloboda izražavanja i sloboda okupljanja, da je obustava saobraćaja, koja je trajala 30 sati srazmerna zaštiti ovih osnovnih prava.”

“Zašto bismo verovali lažljivim režimu? Mi pozivamo na miran protest zbog legitimnih prava koja su nam ugrožena, dok oni lažu o teroru. Mi stojimo, oni nas batinaju. Kad se branimo, govore o našem nasilju. Lažu#, dodaje se u saopštenju Skupštine slobodne Srbije.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.