ekoloski protestfoto FoNet Marko Dragoslavic

Skupština slobodne Srbije predlaže okupljanje svih relevantnih organizacija i udruženja u zemlji i dijaspori, struke i političkih stranaka radi formulisanja jedinstvene i optimalne strategije protesta.

Skupštine slobodne Srbije kazala je da od početka svog delovanja podržava opravdane zahteve za zdravu životnu sredinu i poštovanje zakona.
„Smatramo da se zahtevi prema vlastima Srbije svih ekoloških pokreta, organizacija, stručnih asocijacija i pojednaca moraju koncentrisati u zajedničkom dogovoru. S obzirom da se radi o zajedničkom interesu svih građana Srbije, neophodno je zajednički i stručno formulisati zakonite i ostvarive zahteve, kao i zajednički usmeriti proteste radi okupljanja što većeg broja građana“, navode oni.
Skupština predlaže ekološkim pokretima da nastave svoju borbu i ulaskom u lokalne i republičke parlamente i da svoju aktivnost usmere ka centrima odlučivanja kao najsigurnijoj garanciji zaštiti prirode.
„Ekološko pitanje nije samo Rio Tinto ili litijum, već i Obrenovac, Bor, Smederevo, Zrenjanin i sva druga mesta odakle se emisijom zagađenja truju voda vazduh usevi i naši životi. Centri zagađenja su i mediji koji nas dezinformišu o razmerama zagađenja, ali i politički akteri koji zagađenjem zemlje ostvaruju prljavi profit, žrtvujući zdravlje nacije. Pitanje ekologije i zdravlja građana je par ekselans političko pitanje i to pitanje se može rešiti samo putem političkog angažovanja u nadležnim parlamentima“, ukazuje Skupština slobodne Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari