Skupština slobodne Srbije: Sramno uništavanje romskog spomenika i kapele 1Foto: FB/Skupština slobodne Srbije /Screenshot

Uništavanje romskog spomenika predstavlja direktan udar na manjinska prava i manjinsku kulturnu autonomiju, saopštila je u svome reagovanju Skupština slobodne Srbije.

Skupština slobodne Srbije je navela da zahteva od nadležnih institucija Srbije i Grada Beograda da spreče preuzimanje i rušenje objekta u Gospodara Vučića 49, koji je jedan od najvažnijih objekata za Rome u kulturno-istorijskom i verskom smislu.

Kako navode, ovaj kompleks pripadnici romske zajednice su kupili dvadesetih godina prošlog veka, na tom mestu je zasađeno drvo posvećeno Tetkici Bibiji a u dvorištu je spomen-obeležje Romima stradalim tokom balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, kao i spomen-ploča žrtvama nacista.

To jedini spomenik u Srbiji, ističe Skupština slobodne Srbije, posvećen stadalim Romima tokom ratova.

Gubitak ovih značajnih spomenika predstavljao bi nenadoknadivu štetu našem društvu i značio bi brisanje jednog izuzetno važnog istorijskog sloja u kulturi grada Beograda i Republike Srbije.

U ovom trenutku, imperativ je obustavljanje radova na ovom lokalitetu, kako bi navedeni artefakti mogli adekvatno valorizovati i kako bi se donele odluke u skladu sa pravilima i procedurama struke, odnosno da ovo spomen-obeležje bude utvrđeno za nepokretno kulturno dobro, navode u svom reagovanju iz Skupštine slobodne Srbije i podsećaju da je prošle godine započeto rušenje koje je obustavljeno a da se sada nastavlja.

Kako ističu, pored evidentnog narušavanja procedura zaštite ovog lokaliteta, brutalno i bezočno uništavanje kulturne baštine i tradicije romskog naroda predstavlja direktan udar na manjinska prava i kulturnu autonomiju.

Svakim svojim potezom, država demonstrira silu i neosetljivost na prava svojih građana, gazi i uništava Ustavom garantovana prava manjina i dovodi u pitanje njihova kulturna dobra.

Ovakvo, nedopustivo ponašanje dodatno nas udaljava od vrednosti evroske zajednice naroda i pokazuje čitavom svetu da nismo dorasli demokratskim principima i vrednostima koje su temelj Evropske unije.

Skupština slobodne Srbije poziva sve građanke i građane Srbije, pre svega Beograda, da, zajedno sa nama, stanu u zaštitu ovog lokaliteta.

Budimo uz naše prijatelje i komšije Rome, koji se legitimnim putevima bore za opstanak svoje kulturne baštine i tradicije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari