Skupština Srbije: Zavetnici traže ministarstvo za dijasporu, poslanici SNS ih optužili za demagogiju 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

U popodnevnom delu današnje rasprave Skupštine Srbije o amandmanima na izmene Zakona o ministarstvima, poslanici opozicije nastavili su da traže smanjenje broja ministarstava i uvođenje nekih drugih resora, a atmosferu je obeležilo glasno negodovanje poslanika vlasti na koje predsedavajući Vladimir Orlić nije reagovao.

Najviše buke čulo se tokom govora poslanice Zavetnika Milice Đurđević Stamenkovski, posle kojeg je pokušaje poslanika Zavetnika i Dveri da prijave povredu skupštinskog Poslovnika, Orlić prekidao isključivanjem mikrofona i konstatacijom da će se poslanici o tome izjasniti.

Predsednica Zavetnika je prvo pozvala predsednika Skupštine da na dnevni red stavi rezoluciju o zabrani sankcija kao instrumenta spoljne politike koju su Zavetnici, Nada i Dveri podneli u skupštinskoj pisarnici.

U nastavku je pitala zašto je u predlogu zakona resor turizma spojen s resorom omladine, a informisanje sa telekomunikacijama.

Kritikovala je poslanike zašto već danima govore o Veljku Belivuku i zašto vlast, ako tvrdi da je sudstvo nezavisno, ne pusti organe da rade svoj posao, „a ne da građani budu taoci vaše svađe čiji je Belivuk, naš nije a vi se dogovorite čiji je“, rekla je Stamenkovski.

Najviše negodovanja bilo je kada je rekla da formiranje vlade kasni jer su izbori ponavljani do jula, sve dok u Skupštinu nije ušao predstavnik albanske manjine Šaip Kamberi.

„Mogli ste o vladi da se dogovorite pre toga, pa niste planirali Kamberija za ministra, mada je vama lakše da se dogovorite s njim nego sa mnom“, rekla je uz tvrdnju da Kamberi u Vašingtonu sa izaslanikom SAD Pablom Eskobarom dogovara internacionalizaciju problema Preševa.

Zbog glasnog dobacivanja poslanica Đurđević Stamenkovski tražila je od predsednika Skupštine da obezbedi red u sali, ali on nije reagovao.

Poslanika Zorana Zelevića iz Zavetnika i Boška Obradovića iz Dveri prekinuo je i nije im dozvolio da objasne zašto misle da je Poslovnik prekršen, nego je reč dao Milenku Jovanovu (SNS) predstavniku predlagača izmene Zakona.

Jovanov je govor koleginice okarakterisao kao demagogiju, a Krsto Janjušević iz iste stranke ponovio je da Milica Đurđević Stamenkovski govori ono što ljudi žele da čuju i predstavlja se kao veći patriota od ostalih.

I u nastavku su poslanici opozicije apelovali na Orlića da obezbedi red i da bude predsednik svih poslanika.

Đurđević Stamenkovski je ponovila da je neophodno ministarstvo za dijasporu, da sada postoji Uprava za saradnju sa dijsaporom na čijem je čelu Arno Gujon i da bi on mogao biti ministar.

Jovanov je rekao da poslanica predlaže „dvadvadesetšest ministarstava“ od kojih je jedno za Kosovo i Metohiju a drugo za dijasporu.

„Vi niste spososbni amandman da podnesete, a hoćete da vodite državu“ rekao je Jovanov i obećao da će „svaki put ukazati na njenu praznu priču“ i da „neće ćutati nikome“.

Posle ponovnog ukazivanja Krste Janjuševića (SNS) da se poslanica bavi demagogijom i da se „grli sa onima koji se zalažu za sankcije Rusiji“, Đurđević Stamenkovski je pokazala pristupnicu Krste Janjuševića Demokratskoj stranci iz 2008. godine i istakla da najviše bivšu vlast osporavaju oni koji su bili njen deo, te da je „pola DOS-a danas u SNS-u“.

Janjušević se opravdao da je bio mlad i da je pogrešio.

Rasprava je nastavljena u istom tonu, a kako se očekuje, glasanje o predlogu izmena Zakona o ministarstvima biće sutra, u subotu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari