Skupštini predložena rezolucija o genocidu u Srebrenici 1Foto: Stefana Savić

Poslaničke grupe LDP – SDA Sandžaka i Liga socijademokrata Vojvodine – Zelena stranka, odnosno 11 poslanika potpisale su i u skupštinsku proceduru uputile Predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici za usvajanje po hitnom postupku.

U rezoluciju se najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici, kao i svako poricanje genocida.
Proglašava se 11. jul za Dan sećanja na genocid u Srebrenici i izražava se saosećanje za sve žrtve u ratovima na prostoru bivše jugoslavije, kao i za njihove porodice i pozivaju se sve susedne države da nastave da obezbeđuju pravdu i dugoročnu podršku preživelima, uključujući po potrebi one koji su bili žrtve seksualnog nasilja, navodi se u tekstu predloga.

Potvrđuje se rešenost države da spreči genocid i druge ozbiljne zločine i potvrđuje stavove završnog dokumenta Svetskog samita iz 2005. godine i odgovornosti za zaštitu stanovništva od genocida, ratnih zločina, etničkog čišćenja i zločina protiv čovečnosti.

Predlogom rezolucije se podupiru napori na sprovođenju istrage i procesuiranja optuženih za genocid u Srebrenici, a obavezuju se da će iskoristiti sva raspoloživa sredstva i mehanizme da sprovede istragu i procesuiraju sve odgovorne.

Naglašava se suštinski značaj pomirenja koje je zasnovano na dijalogu, suočavanju sa prošlošću i posvećenosti pravdi i podršci žrtvama, kao osnovi za jačanje bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta u regionu.
Rezoluciju su potpisali poslanici Sulejman Ugljanin, Enis Imamović, Čedomir Jovanović, Žarko Korać, Nataša Mićić, Nenad Milić, Nenad Čanak, Goran Čabradi, Olena Papuga, Marinika Tepić i Nada Lazić.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

39 reagovanja na “Skupštini predložena rezolucija o genocidu u Srebrenici”

  1. Заиста, крајње је време да се Бошњаци суоче са прошлошћу и признају да је цео догађај око Сребренице лаж и намештаљка.

  2. Predlozenu rezoluciju o Srebrenici treba odbiti, ali isto tako treba se jasno i nedvosmisleno osudi uzasni zlocin koji se pre 20 godina dogodio u Srebrenici i gnusiti se onih koji su u njemu ucestvovali.

  3. Ovaj Ceda i ova drzava su nacisto poludeli….

    Evidentno je da ukoliko nas oni toliko teraju da priznamo nesto sto mi nismo ni ucinili jeste da
    1. ili to i uradim dakle pobijemo 8320 ljudi ii
    2. istrazimo slucaj sa Rusima ili nekom svetskom silom koja bih mogla da ISTINU iznese u javnost! Jer poturice nece biti od interesa zapadu citavu vecnost

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.