Skupštinski Odbor za evropske integracije usvojio set zakona iz oblasti energetike i rudarstva 1Foto: Bojan Cvejić

Skupštinski Odbor za evropske integracije usvojio je danas set zakona iz oblasti energetike i rudarstva koje će poslanici razmatrati na sednici Skupštine Srbije u četvrtak, 15. aprila.

To su predlozi zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, kao i izmene i dopune Zakona o energetici i Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koje je podnela Vlada Srbije.

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Jovanka Atanacković rekla je, na sednici Odbora, da predloženi „zakoni predstavljaju dalje usaglašavanje sa evropskim direktivama u svim“ ovim oblastima.

Atanacković je navela da je, kada su u pitanju izmene i dopune Zakona o energetici, urađeno dalje usklađivanje za direktivama iz 2009. godine koje se odnose na zajednička pravila za unutrašnje tržište električne energije i tržište prirodnog gasa.

Prema njenim rečima, rađeno je i usaglašavanje sa direktivom iz 2009. godine koja se odnosi na pristup mreži za prekograničnu razmenu električne energije.

Ona je dodala da su uvedena mrežna pravila.

„Suština je da sve ove zakone, pored toga što ćemo usaglasiti sa direktivama iz oblasti energetike, usaglasimo i sa zahtevima koji se tiču zaštite životne sredine“, istakla je ona.

Atanacković je rekla da je predloženi zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije prvi poseban zakon koji obrađuje tu materiju.

„Uveli smo potpuno nov sistem podsticaja u skladu sa direktivom za obnovljive izvore Evropske unije tako što smo uveli fid-in premije koje će se dodeljivati kroz aukcije“, navela je ona.

Atanacković je istakla da je „uveden institut kupca proizvođača“ koji omogućava građanima, domaćinstvima, fizičkim i pravnim licima da pored toga što su potrošači, budu i proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora energije.

Ona je rekla da se proces dekarbonizacije neće desiti preko noći i da je planirano da Srbija do 2030. godine za odsumporavanje gasova koji izlaze iz termoelektrana uloži 1,2 milijarde evra.

Pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Dejan Milijanović je, govoreći o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, naveo da predstoji period energetske tranzicije.

On je rekao da je „neophodno stvaranje povoljnog investicionog ambijenta za ulaganja u sektor rudarstva i geološka istraživanja“.

Milijanović je, pored ostalog, rekao da se zakonom prvi put uvodi mogućnost investicionog sporazuma između države i potencijalnih investitora i na taj način obavezuje investitor na zaštitu životne sredine.

Pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Zoran Ilić rekao je da „gubimo oko 40 odsto ukupno proizvedene energije zbog toga što su nam objekti energetski nedorađeni“.

On je rekao da se Predlog zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije „pre svega bavi uštedom energije koja je ogroman potencijalni kapital do koga želimo da dođemo“.

Ilić je rekao da će Uprava za energetsku efikasnost, čije je osnivanje predviđeno ovim zakonom, u svojoj nadležnosti imati podsticaje za zamenu stolarije, zaštitu fasada i njihovu izolaciju, kao i podsticaje za zamenu kotlova koji koriste fosilna goriva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari