Sledeća na redu je albanizacija skupštine opštine Zubin Potok: Marko Jakšić o polaganju zakletve novih odbornika u Severnoj Mitrovici 1Foto: Kossev

„U nizu poteza koje Kurti već mesecima povlači protiv Srba sa Severa Kosova, nakon zabrane vakcinisanja, održavanja izbora, uspostavljanja baza specijalne policije, neosnovanih hapšenja, polaganje zakletve ovolikog broja albanskih odbornika, i preuzimanje opštine Severna Mitrovica vrhunac je onoga što Sever tera na odvajanje od ostatka Kosova „, smatra Marko Jakšić , pravnik i nekadašnji bliski saradnik Olivera Ivanovića.

Prema njegovim rečima današnjim događajem većinski srpska opština Severna Mitrovica, ključna opština za sve Srbe na Kosovu, severno i južno od Ibra, postala je albanska, bez obzira na savete predstavnika međunarodne zajednice da se to ne čini,

“ Problem legitimiteta, ovih legalno izabaranih predstavnika građana, koji predstavljaju svega 800 stanovnika opštine, biće nešto čime će se baviti svi kvazi poznavaoci problema Kosova. Međutim, ovim činom ti odbornici, prateći Kurtijevu i Svečljinu zamisao, uradili su i jednu dobru stvar po većinu Srba odavde. Projekat ZSO, kako je zamišljen u Briselu je propao, i sad će morati da se traže nova rešenja za Sever Kosova, što je svakako odlična stvar“, objašnjava Jakšić.

Zajednicu Srpskih Opština, kao ključnu opštinu, kaže, ali sada sa albanskom većinom, morala da formira opština Severna Mitrovica, što je više nego nerealno. ZSO od danas preostaje kao mogućnost za preostalih šest većinskih srpskih opština južno od Ibra.

„Hvala gospodinu Kurtiju zbog ovoga danas, jer svojim potezima sve više potvrđuje da je povratak na stanje od pre 5. novembra ove godine nemoguć, a posebno zato što ne sluša prijateljske savete pokrovitelja nezavisnog Kosova, i od njih postepeno pravi svoje neprijatelje. Sledeće na redu je albanizacija skupštine opštine Zubin Potok što je dodatni udarac na dosadašnji briselski proces i sve pokušaje deskalacije stanja na terenu“, objašnjava sagovornik Danasa.

Upitan da komentariše tvrdnje Petra Petkovića, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju da je reč o pravnom nasilju, Jakšić kaže da Petkovića, pozntijeg kao Harija Potera ne bi da komentariše.

„Teško da on bilo šta oko problema Kosova razume, ili zna, ali napuštanje institiucija uopšte nije pogrešan korak koliko god da se jedan manji deo javnosti u Srbiji, iz petnih žila upire, da ga tako predstavi“, zaključuje Jakšić.

Da podsetimo u Skupštini opštine Severna Mitrovica danas je zakletvu položilo 16 novih odbornika od kojih je samo jedan Srbin, Dušan Milunović sa liste „Građanska inicijativa Srpski opstanak“. Nakon što su Srbi napustili kosovske institucije, CIK je odobrio zamenu odbornika u Skupštini opštine Severna Mitrovica, gde su sada u većini Albanci.

Odbornik u SO Severna Mitrovica Skender Sadiku rekao je na početku sednice da ima uslova za izbor novog rukovodstva i pročitao je tačke dnevnog reda, prenosi Kosovo onlajn. On je rekao i da novi odbornici nisu tu svojom voljom, već „zaslugom odbornika iz Srpske liste koji su podneli ostavke“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari