Sledeće nedelje u skupštini zakon koji će regulisati pravo na pomoć od 100 evra 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Skupštini Srbije sledeće sedmice biće upućen zakon koji će regulisati pravo na pomoć od 100 evra za mlade od 16 do 30 godina, najavio je danas na svom Instagram profilu ministar finansija Siniša Mali..

Pravo na pomoć od 100 evra imaće oni od navršenih 16 do navršenih 29 godina na dan stupanja na snagu budućeg zakona, istakao je Mali, koji je na Instagramu odgovarao na pitanja građana o toj pomoći.

On je naglasio da je upravo dan stupanja na snagu tog zakona značajan zato što će se tako računati ko ostvaruje pravo na tu pomoć.

Odgovarajući na pitanje da li dete može da se prijavi za pomoć od 100 evra za mlade 30. januara ako 31. puni 16 godina, Mali je odgovorio da u tom slučaju neće imati pravo na pomoć, jer se očekuje da zakon koji to reguliše ranije stupi na snagu.

Prijava za pomoć posredstvom portala Uprave za trezor idp.trezor.gov.rs počinje 15. a završava se 30. januara, a osim državljanstva Srbije, potrebna je i važeća lična karta jer se pasoš ne može koristiti za prijavu.

Oni koji su se ranije prijavili za druge isplate pomoći moraju ponovo da se prijave za „100 evra za mlade“, a neće im važiti ni stari namenski račun .

Takođe, za isplatu pomoći potrebno je da građanin tokom prijave odabere banku u kojoj ima otvoren račun ili da samo odabere banku, pa će biti otvoren poseban namenski račun – ne može ostaviti broj računa roditelja ili prijatelja, objasnio je Mali.

Primaoci socijalne pomoći u uzrastu od 16 do 29 godina ne moraju da se prijavljuju, biće automatski prijavljeni, kao i oni koji se trenutno nalaze u zatvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari