SMS: Izmene Zakona o glavnom gradu neće dovesti do suštinske decentralizacije moći i finansija 1Predstavnici Stranke moderne Srbije Foto: Medija centar

Stranke moderne Srbije (SMS) izrazila je danas bojazan da izmene i dopune Zakona o glavnom gradu neće dovesti do suštinske decentralizacije moći i finansija u Beogradu.

U saopštenju SMS navode da je onemogućena javna rasprava o izmenam tog zakona zbog čega su gradjani i poslanici ostali uskraćeni kako za komentare odbornika Gradske skupštine i odbornika opštinskih skupština kojih se taj zakon i tiče, tako i za komentare predstavnika različitih struka i šire javnosti.

Oni navode da se usvajanjem predloženih izmena stvara mogućnost da komunalna mreža (npr. vodovodna) bude preneta u vlasništvo komunalnog preduzeća, čime bi mu se značajno uvećala vrednost i postalo bi dosta atraktivije, ali ostaje nejasno da li je u stvari krovni plan takav da se ide ka privatizaciji tih javnih preduzeća, pa im se u tu svrhu i podiže vrednost.

SMS postavlja pitanje da li je ta odredba u suprotnosti sa Zakonom o javnoj svojini, s obzirom na to da se radi o dobrima u opštoj upotrebi?

Ističu da Grad Beograd nema popisano građevinsko zemljiše i nepokretnosti nad kojima ima ili će tek dobiti nadležnost, što znači da će i sam postupak prodaje biti dodatno konfuzan i netransparentan.

Iz SMS postavljaju pitanje i da li će jednak tretman imati i one opštine koje su danas važe za opozicione kao što su Stari grad i Novi Beograd i koje trpe restrikcije u pogledu raspodele gradskog budžeta, pa i po pitanju izdvajanja sredstva za podsticaj nataliteta na teritoriji Grada, te je u tom smislu izražena diskriminacija prema tim opštinama.

Navode i da je predvidjeno da jedna od nadležnosti Grada da vrši kontrolu „reprezentativnih“ umetničkih udruženja koje finansijski podržava i da u praksi to znači da udruženja bliska vlasti najčešće budu izabrana kao „reprezentativna“ i da ostala udruženja praktično nemaju nikakve šansa u takvom rasporedu snaga.

„Poslednji i najpoznatiji primer takvog finansiranja je Festivala igre koji predvodi odbornica SNS-a, Aja Jung. Sama kontrola rada nije upitna, upitan je izbor ‘reprezentativnih’ udruženja“, dodaju iz te stranke.

Grad će u nadležnosti imati i mogućnost da odredjuje delove obale i vodnog prostora na kojima se mogu graditi hidrotehnički objekti, postavljati plutajući objekti i privezišta za čamce. Toj odredbi nedostaje preciznija definicija kako ne bi došlo do zloupotreba.

Iz SMS navode i da je po gradjane štetno to što se u predlogu zakona izuzima obaveza da gradonačelnik i članovi gradskog veća podnose izveštaje Skupštini Grada.

Kritikuju i to što će savete mesnih zajednica ubuduće birati opštinske skupštine te će se stranačke većine iz njih preslikati i na te savete.

„Ovo jeste važna izmena, jer u drugim sredinama po Srbiji saveti mesnih zajednica biraju se neposredno i tajno na osnovu opšteg i jednakog biračkog prava gradjana. Beograđani su stavljeni u podredjen položaj u pogledu prava na direktno učešće u organizovanju društva, zloupotrebom mogućnosti da se mimo Zakona o lokalnoj samoupravi izbor saveta mesnih zajednica po Beogradu drugačije uredi“, navode iz SMS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari