SNS: Budžet Novog Sada duplo veći nego u vreme DS-a, raste kreditni rejting grada 1Novi Sad Foto: Mihajlo Marković

Novosadski odbor Srpske napredne stranke (SNS) odbacio je večeras kritike predsednika Gradskog odbora Narodne stranke i bivšeg gradonačelnika glavnog grada Vojvodine Borislava Novakovića na rebalans budžeta grada i naveo da je današnji budžet Novog Sada dvostruko veći od vremena kada je gradom vladala Demokratska stranka u kojoj je bio Novaković.

„Novosađani su davno rekli ne onima koji su opustošili gradsku kasu. Borićemo se da oni koji su nam ostavili duplo manji budžet Grada u odnosu na današnji nikada više ne upravljaju istim“, naveo je SNS u saopštenju za javnost.

Dodali su da je agencija za ocenu kreditnog rejtinga Mudiz (Moody’s Investors Service) iz Njujorka povećala kreditni rejting Novog Sada sa Ba3 na Ba2, „uz stabilne izglede za dalje poboljšanje“.

„Povećanje rejtinga odražava poboljšanje kreditne sposobnosti i kontinuirano dobro upravljanje budžetom Grada, kao i čvrste finansijske osnove, koje će izdržati uticaj šoka izazvanog pandemijom kovida-19. Rejting Novog Sada je potkrepljen niskim nivoom duga i veoma visokom likvidnošću, kao i važnom ulogom Grada u nacionalnoj ekonomiji“, piše u saopštenju.

SNS je naveo da budžet grada nikada nije bio veći, da je stopa nezaposlenosti nikada manja, da je broj javnih investicija koje se realizuju u Novom Sadu nikada veći, da je broj inostranih investicija nikada veći i da u Novi Sad dolaze najveća svetska imena sa „kapitalno intenzivnim investicijama“.

Naveli su da u ovoj godini i prihod od poreza na zarade ima rast od 24,21 odsto, porez na imovinu fizičkih lica 68,48 odsto, porez na imovinu pravnih lica 12,84 odsto, dok je za doprinos za uredjivanje gradjevinskog zemljišta ostvaren rast prihoda od 97,73 odsto do polovine maja ove godine u odnosu na isti period prošle godine.

„Rast ukupne prihodovne strane je u odnosu na isti period prethodne godine viši za čak 35,2 odsto, odnosno viši za 2,86 milijardi dinara“, piše u saopštenju.

Dodali su da procenat kapitalne potrošnje po predloženom rebalansu budžeta iznosi „istorijskih“ 34,67 odsto, odnosno u apsolutnom iznosu 11,64 milijardi dinara.

„Rebalansom budžeta je predviđeno da od ukupno 2,9 milijardi dinara subvencija, čak 1,96 milijardi dinara usmerimo na kapitalne subvencije, kroz koje će biti realizovani najveći infrastrukturni projekti, pre svega preko JKP Vodovod i kanalizacija, izgradnjom vodovodne i kanalizacione mreže“, navodi se u saopštenju.

Optužili su Novakovića da je odgovoran jer je grad u vreme vlasti Demokratske stranke emitovao municipalne obveznice na štetu Grada po kamatnoj stopi od 6,25 odsto i da je u to vreme grad oštećen za vrednost bankarske garancije za kompaniju Borovica, koje nise u roku dospeća aktivirali, a koja iznosi više od 500 miliona dinara.

„Upravo ti koji danas upućuju komentare na račun rebalansa gradskog budžeta, su našem Gradu učinili nesagledivo veliku materijalnu štetu koju i danas plaćamo skupo. To je ostavilo trajne posledice na javne finansije Grada. I dalje se otplaćuju obaveze po emitovanim obveznicima i dalje se trpi šteta i pokušava naplata od njima bliskog Borovice. Samo na ime kamate za emitovane obveznice Grad je do danas izmirio čak iznos od 12,4 miliona evra, odnosno skoro šest novih vrtića“, naveo je SNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari