SNS će na pet mesta u Beogradu voditi predsedničku kampanju 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/EV)

Dok opozicione partije vode bitku u Gradskoj izbornoj komisiji za ponavljanje izbora na nekim biračkim mestima u Beogradu, nadajući se da će posle njih imati većinu za formiranje vlasti u glavnom gradu, ni vladajuća Srpska napredna stranaka ne sedi skrštenih ruku i pokušaće na sve načine da spreči da im Beograd isklizne iz ruku, kažu nam izvori bliski naprednjacima.

Kao što je opozicija zbila redove i pokušava da se bolje organizuje nego 3. aprila u kontroli izbora, naprednjaci će se takođe još više ujediniti, ukoliko ne uspeju da spreče ponavljanje izbora.

Izvori Danasa navode da će na tih, za sada pet biračkih mesta u Beogradu, na koliko bi moglo da bude ponavljanja glasanja kampanja SNS biti kao predsednička.

A to znači da će u nju biti uključeni svi stranački kapaciteti, od najnižeg do predsednika stranke, preko ministara i direktora gradskih i javnih preduzeća, a sve uz svesrdnu pomoć televizija sa nacionalnom frekvencijom.

Kako nam je objašnjeno, naprednjaci znaju da su i njihovi glasači shavtili da SNS gubi podršku u glavnom gradu, pa će morati da naprave veći pritisak na njih da izađu i glasaju, kako bi nadglasali eventualne apstinente, za koje se opozicija, kako nezvanično saznajemo, nada da će se probuditi i izaći na ponovljeno glasanje budući da jednoj od opozicionih lista malo fali da pređe cenzus.

Ipak, za razliku od ponovljene kampanje, koja će biti potpuno neravnopravna u svakom smislu, sagovnici Danasa nezvanično kažu da očekuju da će ponovljeni izborni dan biti zaista praznik demokratije, jer će sve oči, i domaće i strane biti uperene na tih nekoliko biračkih mesta, od početka do kraja, te da će i strani posmatrači biti prisutni od otvaranja do zatvaranja glasačkih mesta, pa „muljanja“ teško da može biti.

U međuvremenu je vlasnik televizije Pink Željko Mitrović obajvio na tviteru da „mu se javlja“ da će ceo Beograd ponovo na izbore. Iz opoziciji poručuju da je to tehički moguće, ali i da se njima javlja da će on u zatvor.

„Nesto mi se javlja da ce ceo Beograd ponovo na izbore i to ne zbog nepravilnosti u izbornom procesu, već zbog doslednosti najveceg da ne pravi neprincipijelnu vecinu, ali to ne znaci da je nema“, napisao je Mitrović.

A Zoran Alimpić, član Gradske izborne komisije ispred “Ujedinjeni za pobedu Beograda“, kaže da je tako nešto tehnički moguće.

„Ako nemate većinu, ako ne može da se konstituiše skupština, raspisuju se ponovo izbori. Trenutno je tesno, moguća je ta varijanta“, naveo je Alipmić gostujući na televiziji N1.

Sa druge strane, Janko Veselinoviću, predsednik PZP, kaže da se njemu „javlja“ nešto drugo.

„Meni se javlja da će ubrzo Željko Mitrović ići u zatvor“, kazao je lider Pokreta za preokret dodajući da opozicija ima sva sredstva da dokaže da ima većinu u Beogradu i da očekuje da će se ona braniti svih sredstavima.

Politikolog Mladen Mrdalj za Danas kaže da ako SNS dopusti ponavljanje izbora, bilo na nivou Beograda, bilo na spornim izbornim mestima, rizikuje jaču mobilizaciju opoziconih glasaca koji sada uviđaju da je SNS poljuljan.

Kako dodaje, ali ako nađe dva preletača iz opozicije dopustiće ponavljanje izbora na spornim mestima.

– Ukoliko SNS nađe dva preletačevića koji bi izdali opoziciju, onda će verovatno dopustiti ponavljanje izbora na spornim mestima. Ako ne nađe, onda će pokušati da odbrane postojeće rezultate tako što bi izborna komisija negativno odgovorila na prigovore. Imamo već iskustvo sa vrlo osnovanim prigovorima DJB iz 2020. koji nisu uvaženi. Ukoliko bi opozicija organizovala demonstracije, vlast bi bila u nezgodnom položaju, ali sa većim izgledima da sačuva vlast nego da ide na nove izbore – zaključuje Mrdalj.

Podsetimo, opozicija pokušava da dokaže izborne nepravilnosti i krađu glasova i traži ponavlajnje izbora sa nadom da će opoziciona lista Ajmo ljudi preći cenzus. Opozcija bi u tom slučaju, kako sada stvari stoje, napravila većinu u kojoj bi bili koalicje Ujedinjeni za pobedu Beograda, Moramo, Nada, Zavetnici, Dver i Ajmo ljudi. Ove opozicione partije sada imaju 54 mandata a SNS i SPS 56, od 110 koliko ima Skupština Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari