Gotovo odmah pošto su okončan vanredni lokalni izbori u opštinama Priština i Peć, čija su sedišta u Gračanici i Goraždevcu, počele su da padaju optužbe da su izbori bili neregularni i da su stranke koje su navodno na njima pobedile kupovale glasove.

Srpska napredna izrazila je juče zadovoljstvo pobedom na vanrednim izborima za lokalne organe uprave u Prištini i Peći i optužila vlast za manipulacije i neregularne uslove na jučerašnjim izborima.

– Takva beskrupuloznost nije viđena otkada je za Milana Milutinovića ‘glasalo’ celo Prekaze, uključujući i Adema Jašarija, a tamo ni srpski tenk nije mogao da uđe. Mi Srbi smo pokazali veliku neodgovornost i šta smo spremni da uradimo za mrvu vlasti – rekao je Aleksandar Vučić, zamenik predsednika SNS na konferenciji za novinare.

Vučić je naveo da njegovoj stranci nisu bili dostupni birački spiskovi za jučerašnje izbore.

– Vlast je iz biračkih spiskova izbacivala one za koje su znali da nisu njihovi. Juče smo kombijem iz izbegličkog centra u Rakovici odveli na glasanje 35 ljudi, nijedan nije bio na biračkom spisku, a u Zemunu je od njih 25 samo jedan imao pravo glasa – rekao je Vučić.

Zvonimir Stević, predsednik Pokrajinskog odbora SPS, kaže za Danas da su izjave Aleksandra Vučića „notorna laž“ i da se one plasiraju iz Prištine i upućuje kontraoptužbe.

– To su oni radili. Imamo informaciju da je jedan Rom, koji nije bio upisan u birački spisak, molio članove biračkog odbora da ga puste da glasa kako bi dobio ulje, brašno i šećer od SNS – tvrdi Stević. On dodaje da su izbori bili regularni i da oni koji su ih kontrolisali nisu imali nikakvih zamerki.

Na konferenciji za novinare SNS prikazan je i snimak načinjen mobilnim telefonom na kome se vidi kako čovek unosi džakove u beli kombi, a Vučić je rekao da je to brašno deljeno Romima da bi glasali za SPS i za to optužio Gorana Jorgića, člana grupe građana Vidovdan koja je u koaliciji sa SPS. Vučić je naveo da je na jučerašnjim izborima za Skupštinu Prištine i Skupštinu opštine Peć SNS osvojio ukupno 29,86 odsto glasova, SPS 23,1 odsto, a da su znatno manje glasova dobili Demokratska stranka, Srpska radikalna stranka, Demokratska stranka Srbije i Demokratska alternativa.

Opštinski odbor Socijalističke partije Srbije u Peći saopštio je juče da je koalicija okupljena oko te stranke pobedila na izborima za odbornike u Skupštini opštine u tom gradu. Na lokalnim izborima za Opštinu Peć, održanim u nedelju 16. avgusta, na osnovu 85 odsto obrađenih biračkih mesta koalicija okupljena oko SPS-a osvojila je približno 45 odsto glasova, navodi se u saopštenju.

Demokratska stranka Srbije saopštila je juče da su rezultati glasanja za odbornike lokalnih skupština Priština i Peć, koje su objavile pojedine stranke netačni. Potpredsednik Izvršnog odbora DSS Nebojša Bakarec rekao je na konferenciji za novinare da nijedan državni organ niti stranka ne može da ima tačne rezultate juče održanih izbora za odbornike Skupštine grada Priština i Skupštine opštine Peć.

– U ovom trenutku niko ne može da ima tačne podatke. To se može znati najranije danas tokom dana. Ono što mi znamo je da smo u Goraždevcu drugi – kazao je Bakarec.

Vlada Srbije je početkom aprila raspustila lokalnu vlast u te dve opštine zbog kršenja zakona i zloupotrebe službenog položaja. U Opštini Priština najviše glasova, po dosadašnjim rezultatima osvojile su Srpska napredna stranka i SPS. Na izborima za Skupštinu opštine Peć, izmeštenu u Goraždevac, pravo glasa je imalo 8.310 građana, od čega 1.017 na Kosovu. Kako je sinoć saopšteno u pećkoj opštini – u Goraždevcu i četiri okolna povratnička sela glasala su 663 birača.

 

Moguća nova koalicija sa Čovićevom SDP

– Član radnog tela za sprovođenje izbora u opštini Peć Petar Miletić izjavio je FoNetu da je, prema prvim preliminarnim rezultatima, cenzus na lokalnim izborima održanim u nedelju, prešla i Socijaldemokratska stranka Nebojše Čovića. Iznenađenje ovih izbora SDP je, prema dosada obrađenom materijalu sa više od šezdeset posto biračkih mesta, osvojila je oko deset posto glasova. Prema sadašnjim procenama, u ovoj opštini će vlast formirati SPS i DS, uz mogućnost da u njoj učestvuje i SDP. Fonet

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari