Uprkos najavama da je kandidat za šefa Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, predsednik Pokreta socijalista, koalicionog partnera SNS, Srbi iz centralnog dela KiM i Kosovskog pomoravlja traže da na to mesto dođe neko od njihovih sunarodnika ko živi južno od reke Ibar. Iza ove inicijative stoje socijalisti iz ovih delova KiM i nekoliko udruženja građana.

Oni traže da kancelariju vodi pokrajinski funkcioner SPS Zvonimir Stević, državni sekretar u ugašenom Ministarstvu za KiM, koji je bio kandidat socijalista za ovo mesto. Socijalisti sa KiM tvrde da još ništa nije gotovo i da pregovori SPS i SNS još traju, što u sedištu obe stranke juče nije bilo moguće potvrditi. U SNS Danasu je rečeno da je aktuelna informacija da je kandidat za šefa kancelarije Aleksandar Vulić.

U Nemanjinoj 11 tvrde da se još ne zna kada će vlada imenovati šefove najavljenih kancelarija. Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, još nije zakazana druga sednica Dačićeve vlade.

– Iznenađeni smo da je za šefa Kancelarije za KiM predložen neko ko nije sa Kosova. Nemamo ništa protiv Vulina, ali nedopustilo je da se o KiM straraju ljudi koji o njemu ne znaju elementarne stvari – kaže za Danas Stojan Sekulić, direktor Klinično-bolničkog centra Priština, izmeštenog u Gračanicu.

Sekulić napominje da su Srbi iz centralnog Kosova uputili pismo Ivici Dačiću dok je bio mandatar, tražeći da na čelu kancelarije bude Zvonko Stević, ali da je v.d. predsednika SNS Aleksandar Vučić zapeo da KiM „uzmu“ naprednjaci. On najavljuje da će Srbi iz centralnog KiM tražiti da ih prime predsednik i premijer Srbije.

– Nije u redu da se zapostavljaju i potcenuju kosovski kadrovi. Nebitno je da li će to biti Stević ili neko drugi, želimo da na čelu kancelarije bude neko sa KiM. Ako bude potrebno, doći ćemo organizovano u Beograd da protestujemo, izjavila je za Danas Jelena Vujović iz Udruženja žena KiM.

Srđan Mitrović, sekretar Pokrajinskg dobora SPS, kaže da kosovski SPS nije pre Glavnog odbora obavestio centralu stranke sa „željama sa terena“, jer su smatrali da to treba da bude „inicijativa iz naroda“.

DSS: Bitan kvalitet a ne poreklo

– Za mesto šefa kancelarije za KiM nije bitno poreklo – da li je neko sa KiM ili ne, nego je bitan kvalitet. DSS, kao najjača stranka na severu KiM sa 35 odsto glasova u sve četiri opštine, smatra da je šteta što je ugašeno ministarstvo, ali ne želi da se meša u kadrovska rešenja za šefa kancelarje. To je interna stvar vladajuće koalicije, kao što je u prošloj vladi bio izbor Gorana Bogdanovća za resornog ministra, kaže za Danas Marko Jakšić, član Predsedništva i poslanik DSS u Skupštini Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari