Naprednjaci najavljuju glasanje i na proleće: Opozicija tvrdi "odlažu zato da bi popravili rejting" 1Foto: N. Kovačević

Umesto razdvajanja lokalnih od parlamentarnih izbora što je bio jedan od brojnih zahteva opozicije, Milorad Vučević, lider Srpske napredne stranke, najavljuje da će vlast razdvojiti lokalne izbore, na decemabar i proleće, a sve pod parolom da je to deo političkog dogovora, na insistiranje opozicije.

Opozicija uzvraća da je tražila razdvajanje parlamentarnih od lokalnih izbora i da je to još jedna u nizu naprednjačkih manipulacija. Sve sa ciljem da naprednjaci do proleća poprave rejting u onim gradovima i opštinama u kojima po trenutnim istraživanjima zasigurno gube vlast

.

Građani će tako u decembru, osim glasanja za novi saziv republičkog i pokrajinskog parlamenta, imati i beogradske i izbore u još sedamdesetak lokalnih samouprava. Kako stvari trenutno stoje neće, međutim, imati izbore i u beogradskim opštinama, a za proleće će biti ostavljeno i glasanje u još sto lokalnih samouprava.

„Oko 100 lokalnih samouprava, gradova i opština imaće izbore u maju, junu sledeće godine. Ono što je bio zahtev opozicije, evo imaćete u dva intervala izbore, poštujući političke dogovore i zakone. Ja mogu da kažem da sam zabrinut, jer sam prvi među jednakima u SNS, znam šta nas čeka u narednim mesecima, treba mnogo da se radi. Izbori će biti lepa prilika da se proveri ko koliko vredi, “ objasnio je ovih dana Vučević, ne precizirajući zbog čega je hitno da se u Leskovcu, Kruševcu, Kragujevcu održe izbori, ali ne i u Nišu, Novom Sadu, Čačku.

Opozicija međutim, precizira da je to stoga što naprednjaci, u gradovima gde nije najaveno glasanje,stoje katastrofalno. Đorđe Stanković, poslanik Narodnog pokreta Srbije, kaže za Danas da je rejting naprednjaka u Nišu oko 20 odsto, a da socijalisti nemaju više od 10 odsto.

„Odlaganjem izbora u Nišu i Novom Sadu za april, maj naprednjaci će pokušati da nadomeste loš rejting, najpre koristeći uspeh na decembarskim izborima u lokalnim sredinama, kao što je Leskovac, u kojima sigurno dobijaju izbore. Sve pod parolom nismo pali i dalje pobeđujemo. Osim toga do proleća će imati vremena da se konsoliduju i da u sredinama gde sada gube, formiraju neke nove kolone. Jedna bi bila sastavljena od bivših naprednjaka, a druga varijanta predstavljala bi isturanje nekog opozicionog kandidata, koji bi u suštini radio za SNS“, kaže Stanković i navodi primer doktora Nenada Ristovića koji je u Zaječaru pokupio glasove kao predstavnik grupe građana, a onda postao član i poslanik SNS.

Tamara Milenković Kerković, poslanica Dveri, podseća da umesto razdvajanja lokalnih od parlamentarnih izbora što je bio jedan od brojnih zahteva i pred prošlogodišnje izbore, a koji predviđaju i sva dokumenta ODIHR /OEBS , SNS i njen bivši predsednik idu na razdvajanje lokalnih izbora.

Tako će, kako kaže, zajedno sa prevremenim parlamentarnim izborima biti održani prevremeni izbori u gradovima i opštinama gde vlast procenjuje da će izbornim manipulacijama ostati na vlasti.

„Izbore u gradovima, gde je nezadovoljstvo građana najveće, poput Niša, Čačka, Novog Sada, gde SNS i njihovi partneri sigurno gube vlast, ostavljaju za proleće. Aleksandar Vučić je jedini koji u Srbiji donosi sve odluke, pa i odluke o izborima, prateći svakodnevno istraživanja rejtinga SNS koji je u stalnim padu. Nijedna od ovih „šahovskih“ kombinacija neće pomoći da građani na izborima kazne vlast i njega za urušavanje , kriminalizaciju i pljačku države, zarobljavanje institucija, predaju KiM i ostavljanje preostalihSrba na nemilost Kurtiju, srpsko, osiromašenje građana i bogaćenje partijsko-kriminalnog kartela“, navodi Milenković Kerković.

Bojan Kostreš, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine , ocenjuje daa su gotovo sve lokalne samouprave u Vojvodini ostavljene za izbore na proleće. I to bi, kako kaže bilo fer, ako bi se uz te lokalne izbore organizovali i pokrajinski.

„Mislim da je ovo odlaganje novosadskih izbora pokazatelj da naprednjaci nisu sigurni u pobedu u glavnom gradu Vojvodine i da ih zato odlažu. Da je vlast u Srbiji normalna i demokratska, kao što nije, odvojila bi lokalne i pokrajinske izbore od parlamentarnih, a sve ove od predsedničkih izbora i tako dala šansu ljudima da biraju različite nivoe vlasti. Ovako svi se kriju iza Aleksandra Vučića i njegove propagande. Na žalost demokrate to nisu ispravile kada su mogle i sada svi skupo plaćamo njihovu pohlepu“, navodi Kostreš.

I Bora Novaković, poslanik Narodnog pokreta Srbije, smatra da je SNS potpuno svestan da će teško „zadržati“ Novi Sad.

„Dva momenta su ključna: motivacioni i koruptivni. Motivacioni je sadržan u činjenici da su raspustili skupštine gradova i opština u kojima očekuju ubedljivu pobedu. Na krilima te „jesenje“ pobede žele da oblikuju psihološki ambijent koji će obeshrabriti opozicione birače, a osokoliti pristalice SNS-a“ navodi Novaković i dodaje da je koruptivni razlog u Novom Sadu više nego očit.

Prema njegovim rečima odlaganje izbora SNS-u omogućava usvajanje budžeta i raspodelu novca za velike investicije i socijalna davanja, kojim se indirektno kupuje veliki broj glasova.

„Napokon, do proleća žele da usvoje Plan detaljne regulacije projekta „Novi Sad na vodi“. Reč je o gradnji tajkunskog naselja na obali Dunava, lokacija Brodogradilišta,sa zgradama od 20 spratova. To je najveća investicija organizovanog kriminala u državi“, zaključuje Novaković.

Iako decembarski izbori nisu tako daleko još se tačno ne zna u kojim opštinama i gradovima će tačno biti održani.

„U političkoj istoriji Srbije nezabeleženo je da javnost i odbornici ne dobiju obaveštenje koji gradonačelnici i predsednici opština su podneli ostavke i gde i kada će biti održani izbori. Pored toga što smo ponovo suočeni sa pretnjom sankcijama, vlast dodatno unosi nestabilnost time što više desetina opština u Srbiji neće imati usvojen budžet do kraja godine, a sve u cilju kako bi se iz takvog haosa stvorila šansa da što duže ostanu na vlasti. Uveren sam da će im se ta igra obiti o glavu i da će zbog toga pretrpeti ozbiljne poraze i u decembru i na proleće“, zaključuje Grbović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari