SNS traže u Skupštini Srbije 21 istragu navodnih afera poslanika opozicije 1Skupština Srbije, foto FoNet Aleksandar Barda

Poslanici Srpske napredne stranke predali su Skupštini Srbije predloge za obrazovanje dvadesetjednog anketnog odbora koji bi se bavili istraživanjem navodnih afera opozicionih poslanika.

U predlozima koje je potpisao po 15 poslanika SNS, traži se da Skupština raspravlja „o utvrđivanju činjenica i okolnosti vezanih za veze Vuka Jeremića sa osuđenim i osumnjičenim kriminalcima“ ili o „okolnostima unošenja kamena za kupus u Skupštinu Srbije“.

Naprednjaci traže anketne odbore o medijskim napadima lidera DS Zorana Lutovca na predsednika Srbije, o pretnjama koje je Marinika Tepić iz SSP navodno uputila novinaru Miroslavu Milakovu, ili afere bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa.

Predloženo je i da poseban anketni odbor utvrdi činjenice finansiranja pokreta „Ne davimo Beograd!“ i, kako je navedeno, „veze s albanskim lobijem“, okolnosti „nasilnog ponašanja na ekološkim protestima“ ili napad poslanika DS Srđana Milivojevića na Srbe sa Kosova.

Svi predlozi su podneti istog dana uz potpise predlagača Marijana Rističevića, Aleksadra Markovića, Nebojše Bakareca, Aleksandra Mirkovića, Milana Radina, Uglješe Mrdića, Jelene Obradović, Lava Grigorija Pajkića, Nikole Radosavljevića, Staše Stojanović, Marka Mladenovića, Olje Petrović Nemanje Joksimovića, Draginje Vlk i Zorana Tomića.

Prethodnih dana poslanici opozicije predavali su Skupštini predloge deklaracija i zakona. „Dveri“ su predale čak 26 predloga, među kojima za formiranje anketnog odbora koji bi ispitao stanje u EPS-u i Republičkom geodetskom zavodu.

Zeleno-levi klub je prvog dana rada Skupštine tražio anketni odbor o okolonostima pogibije devet rudara u rudniku „Soko“, dok su poslanici Demokratske stranke tražili anketni odbor o ubistvu Olivera Ivanovića i o brutalnom postupanju policije na protestima 2020. godine i prilikom inauguracije predsednika Srbije 2017. godine.

Poslanik DS Srđan Milivojević tražio je ranije formiranje anketnog odbora da bi se utvrdilo gde su nestala dva minuta snimka sa naplatne rampe u Doljevcu kada je poginula Stanika Glogorijević, i odbor koji bi utvrdio činjenice o prisluškivanju predsednika Srbije.

Redovno skupštinsko zasedanje počinje prvog radnog dana u oktobru, ali to ne znači da će tada početi i prva plenarna sednica tog zasedanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari