Šolc o srpskim sankcijama Rusiji: Ne treba prevideti da je Srbija osudila napad Rusije na Ukrajinu 1Foto: Instagram/Aleksandar Vučić

Kancelar Nemačke Olaf Šolc izjavio je danas u Berlinu da se Srbija i Evropska unija „ne slažu o svakom detalju“ kada je reč o sankcijama Rusiji, ali da ne treba prevideti da je Srbija „jasno i nedvosmisleno“ zastupala stav da je napad Rusije na Ukrajinu neprihvatljiv.

On je na pitanje novinara da prokomentariše činjenicu da Srbija nije uvela sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu i oceni da li će to uticati na njen put ka EU kratko odgovorio da ne treba prevideti da je Srbija u više navrata osudila napad Rusije.

„Srbija je u više navrata jasno i nedvosmisleno u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija zastupala stav Evropske unije da se radi o napadu Rusije na Ukrajinu i da je to neprihvatljivo. Činjenica da se ne slažemo u svakom detalju jeste tema naših razgovora, ali na kraju krajeva ne treba prevideti taj stav i takvo ponašanje Srbije“, rekao je Šolc novinarima u Berlinu nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Šolc je istakao da rat u Ukrajini vodi cilju predsednika Rusije Vladimira Putina koji je neprihvatljiv, ali koji vodi u ćorsokak.

„Mir možete dobiti samo ako to bude mir kojim će odnosi između zemalja biti bolji, ako Rusija bude spremna da sklopi sporazum sa Ukrajinom koji Ukrajina može podržati, koji smatra ispravnim. Iznuđeni mir pod uslovima Rusije neće funkcionisati“, rekao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari